Schipperskerk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Schipperskerk
Buurtschap in Nederland Vlag van Nederland
Schipperskerk (Limburg)
Schipperskerk
Situering
Provincie Vlag Limburg Limburg
Gemeente Vlag Sittard-Geleen Sittard-Geleen
Coördinaten 51° 3′ NB, 5° 47′ OL
Woonplaats (BAG) Papenhoven
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Schipperskerk (Limburgs: Sjipperskirk) is een voormalig kerkdorp, thans buurtschap in het smalste gedeelte van de Nederlandse provincie Limburg (gemeente Sittard-Geleen). Het plaatsje ligt nabij de grotere plaatsen Grevenbicht en Papenhoven en wordt tegenwoordig gerekend als onderdeel van de laatstgenoemde kern.

Naam[bewerken | brontekst bewerken]

De naam van deze buurtschap komt van de voormalige Sint-Petrus-en-Pauluskerk die speciaal voor de schippers werd gebouwd, en die centraal staat in het plaatsje. De kerk stond vroeger in het veld, met de Oranje Nassauschool (schippersschool) als enige bebouwing, maar vanaf 1953 werden er een aantal huizen om de kerk heen gebouwd. Schipperskerk ligt aan de Berghaven, waar schepen vroeger geruime tijd aangemeerd lagen om op vracht te wachten.[1]

De buurt(-vereniging)[bewerken | brontekst bewerken]

Schipperskerk heeft een eigen buurtvereniging en buurthuis. Dit buurthuis draagt de naam, 'de Keet', en ieder jaar worden er veel activiteiten en feesten georganiseerd ten behoeve van buurtvereniging 'De Scheepsbel'. Ook de plaatselijke 'hermenie', Kapel Eige Wies oefent in het buurthuis van 'Sjipperskirk'.

Schipperskerk heeft in het verleden een carnavalsvereniging gehad. Menigmaal werden er prijzen in de wacht gesleept tijdens de jaarlijkse carnavalsoptocht in Grevenbicht. Zo heeft men eenmaal het Disneyfiguur Pluto nagebouwd. Helaas is door het wegvallen van veel wagenbouwers en carnavalsvierders het elan verdwenen en is de gemeenschap niet meer zo vaak aanwezig in de carnavalsoptocht van Grevenbicht. Sinds 2008 echter zijn enkele bewoners weer begonnen om hier nieuw leven in te blazen. Er zijn enkele trofeeën en foto's te zien in het lokale buurthuis.

Natuur en landschap[bewerken | brontekst bewerken]

Schipperskerk ligt aan de Berghaven, die in verbinding staat met het Julianakanaal, op een hoogte van ongeveer 31 meter. Ten noorden stroomt de Kingbeek en in het westen bevindt zich de bedding van de Maas.

In 1990 werd het gebied om Schipperskerk aangewezen als een van de zeven ontgrindingslocaties van Limburg. Het zou daarbij gaan om 52 miljoen ton. Het Trierveld, ten noorden van Schipperskerk, zou over 40 ha tot een diepte van 15 meter worden afgegraven. Einde 2015 werd met de werkzaamheden begonnen.

Nabijgelegen kernen[bewerken | brontekst bewerken]

Papenhoven, Born, Buchten, Illikhoven