Schorskevers

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Schorskevers
Vraatbeeld van de letterzetter (Ips typographus)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse:Insecta (Insecten)
Orde:Coleoptera (Kevers)
Familie:Curculionidae (Snuitkevers)
Onderfamilie
Scolytinae
Latreille, 1807[1]
Schorskeverval
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Schorskevers op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Insecten

De schorskevers of bastkevers (Scolytinae) zijn een onderfamilie van de snuitkevers (Curculionidae). Ze leven tussen de schors en het hout van een boom. Per jaar kunnen er twee tot drie generaties gevormd worden. De larve van de schorskever maakt eerst een gaatje in de buitenste schorslaag en vreet zich dan door het zachte delingsweefsel (cambium). Hieronder maken de larven al etend een gangenstelsel, ze eten van het weefsel en het oppervlakkige spinthout en scheiden het boormeel weer uit. Aan de structuur van het boormeel en het vraatbeeld is te zien welke keversoort het gemaakt heeft. Ze kunnen aan de bomen grote schade toebrengen doordat de vochtvoorziening geblokkeerd wordt en de boom vervolgens doodgaat; ook verspreiden sommige soorten plantenziekten. De kevers leven van de sapstroom in de levende boom, bij sterven of kappen van de boom zullen de kevers zich daarom verwijderen. Er zijn ook schorskeversoorten die in stengels en wortels van kruidachtige planten of in zaden leven.

Taxonomie[bewerken | brontekst bewerken]

De volgende ondergeslachten worden bij de onderfamilie ingedeeld:

Enkele soorten[bewerken | brontekst bewerken]

De iepenspintkever (ook wel iepenbastkever) en de dennenscheerder zijn de schadelijkste schorskevers. De laatste jaren gaan er veel eiken dood door aantasting van de eikenprachtkever.

De iepenspintkevers brengen door hun knagerij de iepziekte, een schimmel (Ophiostoma ulmi en Ophiostoma novo-ulmi), over. Eenmaal aangetast kwijnen de bomen en gaan ten slotte altijd dood. De imago van de dennenscheerder veroorzaakt door het knagen schade aan de eenjarige takscheuten, die daardoor makkelijk afbreken. Bij grote aantasting lijkt het of de bomen geschoren zijn.