Naar inhoud springen

Sclaters naaktoogkaketoe

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Ymnes (overleg | bijdragen) op 27 apr 2019 om 20:53. (Link naar doorverwijspagina gerepareerd (Kuiken naar Kuiken (vogel)), met behulp van pop-ups)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Sclaters naaktoogkaketoe
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Aves (Vogels)
Orde:Psittaciformes (Papegaaiachtigen)
Familie:Cacatuidae (Kaketoes)
Onderfamilie:Cacatuinae
Geslacht:Cacatua
Soort:Cacatua sanguinea (Naaktoogkaketoe)
Ondersoort
Cacatua sanguinea gymnopsis
Sclater, 1871
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

De Sclaters naaktoogkaketoe (Cacatua sanguinea gymnopsis), is een vogel uit de orde der papegaaiachtigen en de familie der kaketoes. Hij is een ondersoort van de naaktoogkaketoe (Cacatua sanguinea).

Uiterlijk

Deze ondersoort heeft een zalmroze vlek tussen de ogen en snavel snavel welke minder opvallend is dan de vlek bij de nominaatvorm. De naakte oogrand en de kale plek onder de ogen is grijs-blauw gekleurd. Het verenkleed is verder in zijn geheel wit evenals de kleine kuif. De krachtige snavel is lichtgrijs van kleur, de poten zijn grijs. De vogel wordt tussen de 36 tot 38 cm groot.

Leefgebied

Deze kaketoesoort komt voor in de binnenlanden van centraal en het oostelijke deel van Australië. De vogel is te vinden in graslandschappen, bossen, mangroves en gecultiveerd gebied.

Voedsel

Het meeste van zijn voedsel zoekt de vogel op de grond. Het overwegend vegetarische menu bestaat uit zaden, bessen, vruchten, wortels, noten aangevuld met insecten en larven. Op zoek naar voedsel graven de vogels gaten. Ook landbouwgewassen zoals rijst en gierst worden gegeten.

Voortplanting

Het vrouwtje legt meestal tussen de 2 tot 4 eieren in een boomholte. De eieren worden door zowel het mannetje als vrouwtje uitgebroed. Na ongeveer 25 dagen komen de eieren uit. De jongen vliegen vervolgens na 8 weken uit.