Seychellenlijster

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Seychellenlijster
IUCN-status: Bedreigd[1] (2012)
Copsychus sechellarum -Seychelles-8.jpg
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Aves (Vogels)
Orde:Passeriformes (Zangvogels)
Familie:Muscicapidae (Vliegenvangers)
Onderfamilie:Saxicolinae
Geslacht:Copsychus
Soort
Copsychus sechellarum
Newton, 1865
Afbeeldingen Seychellenlijster op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Seychellenlijster op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

De seychellenlijster (Copsychus sechellarum) is een vogelsoort uit de familie van de vliegenvangers. Deze soort dayallijster komt alleen voor op de Seychellen.

Taxonomie[bewerken]

Uitgebreid DNA-onderzoek heeft aangetoond dat deze soort verwant is aan de Aziatische (gewone) dayallijster (C. saularis). Samen met Filipijnse dayallijster (C. mindanensis) en de madagaskardayallijster (C. albospecularis) vormen zij een groep van nauw verwante soorten binnen dit geslacht.[2]

Kenmerken[bewerken]

De seychellenlijster is ongeveer 25 cm lang. De vogel is van boven glanzend zwart met een brede witte band over de vleugels. Het is een vogel van natuurlijke en aangeplante bossen en tuinen.

Status als bedreigde soort[bewerken]

Door aantasting van het leefgebied en door de introductie van katten en ratten op de eilanden daalde het aantal vogels drastisch. Rond 1970 bestond er groot risico op uitsterven; er waren toen nog maar 16 exemplaren op het eiland Frégate. Tot 1990 bleef de toestand kritiek, er waren toen 21 exemplaren. In 1990 startte BirdLife International een beschermingsproject om de populatie van de seychellenlijster te behoeden voor uitsterven. Er werden vogels overgebracht naar de eilanden Cousin (in 1994) en Cousine (in 1995). Daarna volgden meer herintroducties in 2002 op Aride en in 2008 naar Denis.

In 2012 waren er gevestigde populaties op alle vijf eilanden en bedroeg het totale aantal 244 tot 248 vogels: 115 op Frégate, 38 op Cousin, 31 op Cousine, 24 op Aride en 36 tot 40 op Denis. In 2005 veranderde de IUCN de status van ernstig bedreigd naar (alleen maar) bedreigd.[1]