Silvaplanermeer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Silvaplanermeer
Silvaplanersee
Lej da Silvaplauna
Silvaplanermeer met het dorpscentrum van Silvaplana
Silvaplanermeer (Zwitserland)
Silvaplanermeer
Situering
Stroomgebied Donau
Locatie Graubünden, Vlag van Zwitserland Zwitserland
Hoogte 1.790 m
Coördinaten 46° 27′ NB, 9° 48′ OL
Basisgegevens
Oppervlakte 3,16 km²
Kustlengte 12,716 km
Maximale lengte 3,1 km
Maximale breedte 1,4 km
Gemiddelde diepte 48 m
Maximale diepte 77 m
Volume 135 miljoen 
Overig
Belangrijkste bronnen Inn/Sela, Fedacla, Ova dal Vallun
Belangrijkste uitlopen Lej da Champfèr, Inn/Sela
Plaatsen Silvaplana, Sils im Engadin/Segl
Detailkaart
Detailkaart met Duitstalige legende
Detailkaart met Duitstalige legende
Silvaplanermeer
Portaal  Portaalicoon   Geografie

Het Silvaplanermeer, Duits: Silvaplanersee, Reto-Romaans: Lej da Silvaplauna, is een meer in het Zwitserse kanton Graubünden. Het meer ligt in het Oberengadin. De omgeving wordt Silvaplana genoemd en er ligt een gemeente met dezelfde naam Silvaplana aan de westelijke oever van het meer. De Inn stroomt door het Silvaplanermeer.

Het meer gaat op een smal punt in de Lej da Champfèr over, een kleiner meer. Deze vernauwing wordt veroorzaakt door de alluviale waaier van Silvaplana, die door de stroom Ova dal Vallun steeds verder het meer in wordt geduwd. Ten oosten van het meer ligt de nederzetting Surlej en ten zuidoosten ligt het skigebied van de Corvatsch. Het meer is populair bij kitesurfers en windsurfers, vooral vanwege de gestaag waaiende sterke 'Maloja-wind', die meestal rond het middaguur opsteekt.

Het dal van de Silvaplana eindigt bij het dorp Maloja. Daar ligt de Malojapas, die de andere kant op, Italië in, naar beneden gaat, maar de kant van de Silvaplana op vlak blijft. Het Meer van Sils begint na de pas het dal in na een kilometer, 25 meter minder hoog dan de pas. Twee kilometer na het Meer van Sils begint het Silvaplanermeer, met maar een zeer gering hoogteverschil tussen de beide meren. Sankt Moritz ligt weer twee kilometer na het Silvaplanermeer aan de Inn.

De Inn wordt in het gebied nog steeds Sela genoemd, ontspringt op 2645 meter bij de Malojapas, die op 1815 meter ligt, en stroomt dan eerst het Meer van Sils in.

Zie de categorie Lake Silvaplana van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.