Sjahnama

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Scène uit de sjahnama

De Shahnameh, of Sjahnama in het Nederlands, (Perzisch: شاهنامه / of het Boek der Koningen) is een epos dat oorspronkelijk als tekst werd geschreven en later rond het jaar 1010 als dichtbundel werd opgeschreven door de Perzische dichter Ferdausi ten tijde van de Ghaznaviden.

De Shahnameh is het nationaal epos van het oud Perzië (Iran), ook tegenwoordige landen als Tadzjikistan, Azerbeidzjan, Turkmenistan, Oezbekistan en Afghanistan behoorden. De Sjahnama vertelt het mythische en historische verhaal van Iran vanaf de schepping van de wereld tot de verovering van Perzië door het Arabische Rijk in de 7e eeuw. Het is het op twee na langste gedicht ter wereld.

Het boek put rijkelijk uit andere werken zoals de Avesta, maar ook uit latere teksten zoals de Bundahishn en de Denkard.

De Shahnameh bevat zo'n 60.000 versregels (bayts) elk bestaand uit twee hemistichen. De sjahnama is in zijn algemeenheid opgedeeld in mythische, legendarische en historische delen. Het eerste deel omvat de vorming van de menselijke samenleving, de domesticatie van de dieren, de strijd tussen het Kwaad en de afbakening van het land Iran tegenover haar buren, evenals de opkomst van Kaveh en Fereidoen met zijn zoons Iraj, Tur, Salm. Het lange middendeel bevat de legenden van de held Rostam en zijn familie, de eindeloze oorlogen tussen Iran ('land van Iraj') met Turan ('land van Tur'). Het derde deel begint met de intocht van Alexander de Grote in Perzië, beschrijft de geschiedenis van onder andere de Sassaniden en eindigt met de Slag van Qadissiyya waarbij de Arabieren de Perzen verslaan.

De Shahnameh was een van de bronnen die de de Perzische historicus Rashid al-Din gebruikte bij het schrijven van een van de vroegste pogingen voor een geschiedenis van de wereld, de Jami' al-tawarikh.

Literatuur[bewerken]

  • Rostam: Tales from the Shahnameh (2005), The Story of Rostam & Sohrab ISBN 0-9770213-1-9, modern English Graphic Novel.
  • Rostam: Return of the King (2007), The Story of Kai-Kavous & Soodabeh ISBN 0-9770213-2-7, modern English Graphic Novel.
  • Rostam: Battle with The Deevs (2008), The Story of The White Deev ISBN 978-0-9770213-3-8, modern English Graphic Novel.

Externe link[bewerken]