Sjema

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Sjema-opschrift zoals te zien in de menora van de Knesset

Het Sjema (Hebreeuws: שמע, "hoor" of "besef") is het meest centrale gebed in het ochtend- en avondgebed van het jodendom. De tekst is afkomstig uit de Thora. Het complete Sjema-gebed bestaat uit drie onderdelen: Deut. 6:4-9, 11:13-21, en Num. 15:37-41.

De kernzin van het Shema in het Hebreeuws is: שמע ישראל יהוה אלהינו יהוה אחד

Hetgeen wordt uitgesproken als: Sjema Israel, Adonai Elo-hénoe, Adonai echád

Oorspronkelijk was dit het gehele gebed (zie Talmoed Soekkot 42a; Berachot 13b). Later is het uitgebreid.

De meest recente Nederlandse vertaling van het Sjema is:

Hoor Israël, de Eeuwige is onze God, de Eeuwige is één. (Deuteronomium 6:4). Je moet houden van de Eeuwige je God met heel je hart, heel je ziel en heel je vermogen. (Deut. 11:13) en Je zult deze woorden schrijven op de deurposten van je huis en aan de poorten van je steden. (Deut. 6:9, 11:20)

Het Sjema geeft uitdrukking aan het absolute geloof in God, en wordt dan ook op belangrijke momenten in het jodendom uitgesproken. Onder meer bij het slot van de dienst op Jom Kipoer maar ook als men de laatste adem uitblaast, of men in die veronderstelling verkeert.

In de holtes van de tefilin zit ook deze tekst opgeslagen. Een gedeelte van de tekst staat ook vermeld op het rolletje in de mezoeza, de kokertjes aan de deurposten van woningen van joden.

Betekenis[bewerken]

Het woord sjema betekent niet alleen "hoor" maar ook "besef", neem het goed in je op. De laatste letter van het eerste woord van sjema (ע -ajien) en de eerste letter van het laatste woord (ד, dalet) vormen tezamen het woord voor getuige of eed (עד). De meest bekende Toraverklaarder Rasjie legt het als volgt uit. Hoor Israël, de Eeuwige, die nu onze God is - en dus alleen door ons wordt erkend, zal eens één God zijn, dat wil zeggen dat Hij eens de enige God van de hele wereld zal zijn omdat iedereen Hem zal erkennen.[1]

Zie ook[bewerken]

Referentie[bewerken]