Sjoerd Bouwhuis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Sjoerd Bouwhuis
Personage uit Goede tijden, slechte tijden
Sjoerd Bouwhuis
Debuut 18 oktober 2010
Laatst gezien 21 februari 2019
Speelduur 2010–2019
Reden vertrek Gaat op wereldreis
Gespeeld door Guido Spek
Status Voormalig; Hoofdrol
Afleveringen 4116–5844 • 5969 (stem)
Persoonsinformatie
Volledige naam Sjoerd Bouwhuis
Geboren 10 november 1992
(in 2021 veranderd naar 12 januari)
Geboorteland Vlag van Nederland Nederland
Nationaliteit Vlag van Nederland Nederlands
Beroep Student
Mede- eigenaar Alberts & Bouwhuis
Elektricien De Rozeboom
Barman De Koning
Familie
Ouders Anton Bouwhuis
Bianca Bouwhuis
Broers Edwin Bouwhuis
Tim Loderus
Zussen Tiffy Koster
Kinderen Bram Bouwhuis
Fatih Bouwhuis
Grootouders Johannes Bouwhuis
Vera Bouwhuis
Marcel Brandt
Annemieke Brandt
Familie Mike Brandt (oom)
Nola Sanders (nicht)
Q Bouwhuis (achter-achterneef)
Anna Brandt (achter-achternicht)

Sjoerd Bouwhuis is een personage uit de Nederlandse soapserie Goede tijden, slechte tijden. Sjoerd debuteerde op 18 oktober 2010 en wordt sindsdien gespeeld door acteur Guido Spek. In juli 2013 verliet Spek de serie in verband met de Flexwet maar keerde nadien weer terug. In juli 2018 verliet de acteur voorgoed de serie, al kwam hij nog in februari 2019 als voice-over tot nu toe eenmalig terug.

Het begin[bewerken | brontekst bewerken]

Sjoerd is met zijn ouders Anton en Bianca Bouwhuis en zijn broer Edwin verhuisd vanuit een klein dorp naar het grote Meerdijk. Dat nemen Edwin en Sjoerd hun ouders niet in dank af: ze zijn hun vrienden en de zuipkeet kwijt. De familie heeft haar intrek genomen in het huis (en de praktijk) van Martijn en Irene Huygens. Toen Lucas Sanders suggereerde dat Edwin homoseksueel zou zijn, werd Sjoerd woest en sloeg hij Lucas. Later zijn Lucas, Wiet, Sjoerd en Edwin vrienden geworden. Sjoerd had een korte relatie met Wiet maar deze is al snel op de klippen gelopen. Sjoerds hobby is sleutelen aan zijn brommer en hij heeft een hekel aan school. Hij accepteert uiteindelijk de homoseksualiteit van zijn broer. Ook Anton heeft uiteindelijk de geaardheid van zijn oudste zoon geaccepteerd.

Rikki's zwangerschap[bewerken | brontekst bewerken]

Nadat Wiet van Houten op de bruiloft van Nina Sanders en Noud Alberts heeft geschoten is Rikki lichtgewond. Ze hoort in het ziekenhuis dat ze zwanger is, al 6 maanden. Sjoerd is in eerste instantie boos, maar gaat haar toch steunen. Nadat Rikki's vader Rik een plan had bedacht om het kind door hem en zijn vriendin Charlie te laten opvoeden, vindt Rikki dit later toch geen goed idee. Samen met Sjoerd besluit ze het kind te laten adopteren, hoewel ze hier allebei nog niet zeker van zijn.

Voogdijzaak Bram Bouwhuis[bewerken | brontekst bewerken]

Op 18 november 2011 wordt Bram Bouwhuis geboren. Al snel na de thuisbevalling nemen de pleegouders Sjors Langeveld en Bing Mauricius het kindje mee naar huis. Rikki komt erachter dat ze toch niet zonder Bram kan, maar haar bedenktijd is dan al voorbij. Sjoerd en Rikki proberen de voogdij terug te krijgen. Een tijdje later overlijdt Edwin aan het Ebola-virus. Sjoerd is ontroostbaar. De sfeer in huis is niet te houden, en hij wil Bram nu nog meer terug. Er komt een rechtszaak die Sjors en Bing in eerste instantie winnen. Sjors ziet echter af van de voogdij, omdat ze dit Rikki en Sjoerd niet aan wil doen. Vanaf dat moment hebben Rikki en Sjoerd de voogdij over Bram, met een proefperiode van een half jaar.

Sjoerds verslaving[bewerken | brontekst bewerken]

Nadat Sjoerds broer Edwin overleed ging vader Anton vreemd met Maxime. Dit liep bijna uit op een scheiding tussen Bianca en Anton. Nadat dit langzaam goed kwam kreeg Sjoerd nog een klap te verduren. Hij bleek nog een halfbroer te hebben die uit een affaire ontstaan is tussen Anton en Julia Loderus. Halfbroer Tim Loderus wordt al snel verliefd op Rikki. Sjoerd komt hierachter en maakt het uit met Rikki. Hij gaat cocaïne snuiven om 's nachts wakker te blijven om te leren voor zijn examens. Hij raakt al gauw verslaafd en begint te liegen en te stelen. De enige optie voor zijn ouders is dat ze Sjoerd op straat zetten. Bianca probeert hem stiekem te helpen maar Anton heeft dat al snel door. Sjoerds familie begint hem steeds minder op te zoeken en steeds meer te negeren. Als Sjoerd dan op een dag ruzie heeft met zijn dealer, springt Tim tussenbeide. Hier krijgt Tim een trap tegen zijn borst en zijn hoofd en hij komt in het ziekenhuis terecht. Dit geeft de doorslag voor Sjoerd, hij wil stoppen met snuiven en gaan afkicken in Amerika. Anton gelooft hem niet maar Sjoerd vertrekt toch naar Amerika.

Relaties[bewerken | brontekst bewerken]

Familiebetrekkingen[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]