Solomon-reuzenskink

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Solomon-reuzenskink
Corucia zebrata - Buffalo Zoo.jpg
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Reptilia (Reptielen)
Orde: Squamata (Schubreptielen)
Onderorde: Lacertilia (Hagedissen)
Infraorde: Scincomorpha (Skinkachtigen)
Familie: Scincidae (Skinken)
Geslacht: Corucia
Soort
Corucia zebrata
Gray, 1855
Afbeeldingen Solomon-reuzenskink op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Solomon-reuzenskink op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

De solomon-reuzenskink (Corucia zebrata) is een hagedis uit de familie skinken (Scincidae).[1]

Uiterlijke kenmerken[bewerken]

De solomon-reuzenskink is de grootste hagedis uit de skinkenfamilie.[2] De hagedis kan een lichaamslengte bereiken van ongeveer 70 centimeter, waarvan meer als de helft bestaat uit de staart. De skink heeft echter nog meer uitzonderlijke kenmerken, die bij andere skinken ontbreken. De skink is bijvoorbeeld boombewonend, in tegenstelling tot vrijwel alle andere soorten.

De lichaamskleur is groen, met onregelmatige lichtere en donkere vlekken die een schuine bandering vormen. De soortnaam zebrata betekent gestreept en slaat op de donkeren schuine banden op de flanken. De buikzijde is groen tot geel. De kop is vaak bruinig tot geelachtig van kleur, driehoekig van vorm en erg massief, de ogen zijn rond en opvallend klein. De pupil is rond en de iris is groen tot soms helder geel. De snuitpunt is zeer stomp en heeft een knobbel-achtige verhoging. De kleine, korte poten zijn krachtig en dragen grote, gekromde nagels. Het meest bijzondere kenmerk is de staart, die als vijfde grijporgaan wordt gebruikt.[2] De reuzenskink is er zo behendig mee dat de soort in andere talen wel apenstaartskink wordt genoemd.

Verspreiding en habitat[bewerken]

De solomon-reuzenskink komt voor in de tropische wouden van de Salomonseilanden en op het eiland Bougainville (eiland) van Papoea-Nieuw-Guinea.

Leefwijze[bewerken]

De solomon-reuzenskink is een herbivoor en leeft hoofdzakelijk van plantaardig voedsel. Op het menu staan bladeren en fruit, soms worden kleine ongewervelden gegeten. Een van de favoriete planten is de Epipremnum pinnatum uit de aronskelkfamilie. In gevangenschap gehouden dieren kunnen soms uit de hand worden gevoerd en zijn erg rustig, maar indien geïrriteerd kan de skink stevig bijten. De skink is in tegenstelling tot de meeste skinken een goede klimmer die op takken van lage bomen en struiken te vinden is. De skink is nachtactief en schuilt overdag in bomen. Beide geslachten zijn bovendien erg territoriaal ingesteld.

Voortplanting[bewerken]

De skink is levendbarend, er wordt na een draagtijd van 7 tot 8 maanden in de regel één jong per keer geboren maar deze komt direct ter wereld en niet in een ei. Heel soms wordt een tweeling geboren en een drieling is zeer zeldzaam. De meeste hagedissen die eierlevendbarend zijn ontwikkelen eitjes die in het moederdier al uitkomen, en zijn eierlevendbarend. De ontwikkeling van de solomon-reuzenskink is echter van een andere orde; net als bij zoogdieren wordt een placenta gevormd die het embryo van voedsel voorziet. Opmerkelijk is de verregaande vorm van broedzorg, het juveniel blijft de eerste maanden bij de moeder in de buurt en wordt door haar beschermd. Er is zelfs bekend dat het jong door de moeder op de rug meegedragen wordt, wat zeer uitzonderlijk is bij de reptielen.

Naamgeving en taxonomie[bewerken]

De Solomon-reuzenskink werd voor het eerst wetenschappelijk beschreven door John Edward Gray in 1855, het is de enige soort uit het monotypische geslacht Corucia. De hagedis is sterk verwant aan de blauwtongskinken uit het geslacht Tiliqua, maar heeft in tegenstelling tot deze bodembewonende skinken een klimmende levenswijze. Het lichaam is hier sterk op aangepast.

Ondersoorten[bewerken]

Er worden twee ondersoorten erkend, die zowel verschillen in uiterlijk als in het verspreidingsgebied.[1]

Bronvermelding[bewerken]