Sorindeia madagascariensis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Sorindeia madagascariensis
Sorindeia madagascariensis
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:'nieuwe' Tweezaadlobbigen
Clade:Malviden
Orde:Sapindales
Familie:Anacardiaceae (Pruikenboomfamilie)
Geslacht:Sorindeia
soort
Sorindeia madagascariensis
Thouars ex DC.
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Sorindeia madagascariensis op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Sorindeia madagascariensis is een soort uit de pruikenboomfamilie (Anacardiaceae). Het type specimen is verzameld op Madagaskar, waar het ook zijn soortnaam "madagascariensis" aan te danken heeft.

Uiterlijke kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Het is een grote vertakte altijdgroene boom, die een hoogte van 10 meter kan bereiken. De samengestelde bladeren zijn oneven geveerd en hebben een bladsteel en een bladspil. Een samengesteld blad kunnen een lengte van 32 centimeter bereiken. Het blad bestaat uit ongeveer 7 tot 13 deelbladeren, die een lichtgroene kleur hebben, die soms licht verkleurd. De deelbladeren zijn langwerpig elliptisch, zijn 24 centimeter lang en asymmetrisch aan de bladbasis. Jonge deelbladeren zijn klein, oude deelbladeren zijn het grootst en kunnen 34 centimeter lang worden. De oude deelbladeren hebben een omgekeerde-eironde bladvorm en zijn in tegenstelling tot de jongere bladeren wel symmetrisch aan de bladbasis. De gehele bladrand is iets golvend en de bladsteel is aan het begin gezwollen.

Een jongen toont een tros vol vruchten

Bloemen en vruchten[bewerken | brontekst bewerken]

De kleine bloemen hebben bloemblaadjes die aan de buitenkant een bleek roodachtig-oranje of dofrode kleur hebben en aan de binnenkant dofgeel. De bloemen zitten bij elkaar in grote hangende pluimen, die 20-95 centimeter lang kunnen worden. De bloempluimen groeien meestal aan de oudere takken onder bladeren of aan de stam. Het fruit bestaat uit ongeveer 2,5 centimeter grote steenvruchten, die een ellipsoïde vorm hebben. De eetbare vruchten kleuren geel als zij rijp zijn.

Verspreiding[bewerken | brontekst bewerken]

De soort komt voor in oostelijk gelegen Afrikaanse landen zoals Kenia, Tanzania, Malawi en Mozambique en op Madagaskar en de Mascarenen. De soort groeit in kust- en rivierbossen. De soort kan ook in andere bostypen of bosachtig terrein voorkomen, waar hij groeit op natte plaatsen.