Naar inhoud springen

Kinderrechtencoalitie Vlaanderen: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Eilandman (overleg | bijdragen)
k →‎Oprichting: 2 x zelfde woord in 2 opeenvolgende zinnen vermijden.
Eilandman (overleg | bijdragen)
→‎Partners: Aanvulling van de verschillende partners
Labels: Visuele tekstverwerker Link naar doorverwijspagina
Regel 61: Regel 61:
== Partners ==
== Partners ==
In [[Vlaanderen]] is de coalitie partner van het [[Kinderrechtencommissariaat]] en het [[Departement Cultuur, Jeugd en Media]]; op [[federaal]] niveau van de [[Nationale Commissie voor de Rechten van het Kind]].
De [[Wallonië|Waalse]] tegenhanger is de [[Coordination des ONG pour les Droits de l'Enfant]]. De Kinderrechtencoalitie is lid van Child Rights Connect en [[Eurochild]].

De vereniging is in Vlaanderen ook één van de 6 organisaties met een bijzondere (decretale) opdracht, naast de [[Vlaamse Jeugdraad]] en de 5 vzw's [[Bataljong]], [[JINT]], het [[Kenniscentrum Kinderrechten]] en de [[Ambrassade]].

De [[Wallonië|Waalse]] tegenhanger van de Kinderrechtencoalitie is de [[Coordination des ONG pour les Droits de l'Enfant]], waarmee de totstandkoming van het alternatief rapport wordt gecoördineerd.

De Kinderrechtencoalitie is lid van Child Rights Connect op wereldschaal en van [[Eurochild]] op Europees niveau. In [[Europa (werelddeel)]] is ook de [[Europese Commissie]] voor de rechten van het Kind een partner.


==Acties==
==Acties==

Versie van 15 jun 2023 16:17

De Kinderrechtencoalitie Vlaanderen is een Vlaamse vzw die zich inzet voor het naleven van het Verdrag inzake de rechten van het kind.

Oprichting

De vereniging zag het licht in 1996. Deze tien organisaties stonden aan de wieg van de coalitie:

Werking

De organisatie brengt vijfjaarlijks een alternatief rapport uit waarin de toestand van de kinderrechten in kaart wordt gebracht. Het rapport bevat de inzichten van de leden.

Tweejaarlijks wordt een open forum georganiseerd en jaarlijks wordt een standpunt gepubliceerd over een actueel thema. De leden bepalen samen de thema's.

De coalitie werkt in opdracht en in hoofdzaak met middelen van de Vlaamse Overheid.

Leden

De vereniging bundelt 32 middenveldorganisaties.[1][2]

Bestuur

De huidige co-voorzitters zijn Sofia Mahjoub van Child Focus en Paolo De Francesco van de Gezinsbond.

Partners

In Vlaanderen is de coalitie partner van het Kinderrechtencommissariaat en het Departement Cultuur, Jeugd en Media; op federaal niveau van de Nationale Commissie voor de Rechten van het Kind.

De vereniging is in Vlaanderen ook één van de 6 organisaties met een bijzondere (decretale) opdracht, naast de Vlaamse Jeugdraad en de 5 vzw's Bataljong, JINT, het Kenniscentrum Kinderrechten en de Ambrassade.

De Waalse tegenhanger van de Kinderrechtencoalitie is de Coordination des ONG pour les Droits de l'Enfant, waarmee de totstandkoming van het alternatief rapport wordt gecoördineerd.

De Kinderrechtencoalitie is lid van Child Rights Connect op wereldschaal en van Eurochild op Europees niveau. In Europa (werelddeel) is ook de Europese Commissie voor de rechten van het Kind een partner.

Acties

De organisatie diende in 2013 samen met de Liga voor Mensenrechten, klacht in bij het Grondwettelijk Hof tegen de wet op de Gemeentelijke administratieve sancties omdat er geen minimumleeftijd in voorzien was. De klacht werd verworpen.[3][4][5]

De organisatie verzette zich datzelfde jaar ook tegen het idee van de Gentse burgemeester Daniël Termont om het bedelen door kinderen te verbieden.[6]

Externe link