Muon-neutrino: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Dexbot (overleg | bijdragen)
k r2.7.1) (Robot: toegevoegd: fa:میون نوترینو
RibotBOT (overleg | bijdragen)
k Robot: toegevoegd: ca:Neutrí muònic
Regel 17: Regel 17:


[[ar:ميوون نيترينو]]
[[ar:ميوون نيترينو]]
[[ca:Neutrí muònic]]
[[en:Muon neutrino]]
[[en:Muon neutrino]]
[[es:Neutrino muónico]]
[[es:Neutrino muónico]]

Versie van 24 jan 2013 19:14

Een muon-neutrino of mu-neutrino (symbool ) is een neutrino dat optreedt als de isospin partner van het muon.

Het is een ongeladen lepton. Het is dus een elementair deeltje of meer algemeen een subatomair deeltje. Het muon-neutrino heeft een spin van een half en is dus een fermion. Het is elektrisch ongeladen, dus neutraal, vandaar de naam. Het muon-neutrino is van dezelfde generatie van materie als het muon. Het is nog niet zeker, of het muon-neutrino een massa bezit of niet, maar als het er één heeft, dan is ze kleiner dan 0,19 MeV.

Het muon-neutrino is een neef (2e generatie) van het elektron-neutrino (1e generatie) en het tau-neutrino (3e generatie). Net als de andere twee neutrino's heeft ook het muon-neutrino een antideeltje – het muon-antineutrino. Voor meer gegevens zie het standaardmodel van de deeltjesfysica.

Ontdekking

Het muon-neutrino werd in 1962 ontdekt met een experiment bij het Alternating Gradient Synchrotron[1] op Brookhaven National Laboratory in de Verenigde Staten. Voor de ontdekking van het muon-neutrino kregen de natuurkundigen Leon Lederman, Melvin Schwartz en Jack Steinberger in 1988 de Nobelprijs voor de natuurkunde.

Externe link

  • (en) Ontdekking van het muon-neutrino