Alloploïdie: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
61 bytes toegevoegd ,  8 jaar geleden
aanvulling
k (Robot: Verplaatsing van 3 interwikilinks. Deze staan nu op Wikidata onder d:q3101993)
(aanvulling)
Een '''alloploïde''' is(samentrekking eenvan ''allopolyploïde'') cel is er een die [[chromosoom|chromosomen]] heeft van verschillende plantensoortenoudersoorten (planten). Doordat in het [[diploïd|diploïde]] stadium een alloploïd vaak [[onvruchtbaarheid|steriel]] is, zijn tijdens de [[Evolutie (biologie)|evolutie]] alleen de [[tetraploïde]]n of hogere polyploïden uitgeselecteerd.
 
==Ontstaanswijze==
Als voorbeeld wordt [[spelt]] genomen met 42 chromosomen die ontstaan is uit [[eenkoorn]] met 2n=14 en [[emmertarwe]] met 2n=28 chromosomen.
 
Het genoom van eenkoorn wordt weergegeven met A, eenkoorn planten zijn [[diploïd]] en hebben dus AA. A staat voor de 7 chromosomen van eenkoorn.
 
Emmertarwe is ontstaan uit een [[hybride (biologie)|kruising]] van een wilde diploïde grassoort met diploïde ''[[Aegilops]] squarrosa''. Het genoom van de wilde diploïde grassoort wordt weergegeven met B en de diploïde planten hebben dus BB. Het [[genoom]] van de diploïde ''Aegilops squarrosa'' wordt weergegeven met D en de planten hebben dus DD. Een diploïde plant uit deze kruising zou dus als genoom BD hebben, maar omdat deze steriel is, kunnen alleen [[tetraploïde]] planten zich voortplanten. Na verdubbeling is er emmertarwe ontstaan, die hebben dus BBDD en heeft 4 × 7 = 28 chromosomen.
 
Hetzelfde heeft zich herhaald bij de kruising van eenkoorn met emmertarwe. Het genoom van spelt wordt weergegeven met ABD en de planten hebben AABBDD. Het aantal chromosomen is derhalve 6 × 7 = 42.
64.643

bewerkingen

Navigatiemenu