Cosmetica: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
253 bytes toegevoegd ,  7 jaar geleden
k
 
== Wetgeving ==
Het op de markt brengen van cosmetica is aan strikte regels gebonden. Sinds 1977 zijn dierproeven voor cosmetica in Nederland verboden volgens de Wet op de dierproeven.<ref>[http://wetten.overheid.nl/BWBR0003081/geldigheidsdatum_22-12-2011 Wet op de dierproeven, art. 10d]</ref> Fabrikanten garanderen de veiligheid van cosmetica door een zorgvuldige keuze van grondstoffen en gericht veiligheidsonderzoek.{{Bron?|klinkt propagandistisch, graag bron}} De eisen waaraan cosmeticaproducten en ingrediënten moeten voldoen, zijn wettelijk vastgelegd in de Europese Cosmetica Richtlijn.
 
In Nederland is de Europese Cosmetica Richtlijn door middel van het Cosmeticabesluit ([[Warenwet]]) 1979 (Staatsblad 256, 1980) in de wet geïmplementeerd. Het Cosmeticabesluit wordtwerd aangepast nadat de EU-Richtlijn is gewijzigd. Het Cosmeticabesluit volgt daarbij de Richtlijn nauwkeurig op.
 
Op 22 december 2009 is de Cosmeticaverordening gepubliceerd. Deze nieuwe wetgeving gaat de huidige Cosmetica Richtlijn vervangen en is vanaf 11 juli 2013 van toepassing. Deze wetgeving bevat onder meer nieuwe eisen voor de veiligheidsbeoordeling en het gebruik van nanotechnologie in cosmetica.
11.201

bewerkingen

Navigatiemenu