Kerkbaljuw: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
24 bytes toegevoegd ,  3 jaar geleden
geen bewerkingssamenvatting
(poets)
[[Bestand:Kerkbaljuw of Suisse (pikman) 29-06-2008 11-59-26.JPG|{{Largethumb}}|De kerkbaljuw van de [[Onze-Lieve-Vrouwebasiliek (Tongeren)|Onze-Lieve-Vrouwebasiliek]] te [[Tongeren (stad)|Tongeren]]]]
De '''kerkbaljuw''', in de volksmond meestal '''suisse''' genoemd, is een ordebewaker in een [[rooms-katholieke]] [[kerk (gebouw)|kerk]]. Het is als [[kerkelijk ambt]] ontstaan op het einde van de [[19e eeuw]]., Maarhoewel er al eeuwen eerder warenbaljuws eractief baljuwswaren in actief vanbinnen de kerkKerk. Zo zou in 1613 in [[Stekene]] een kerkbaljuw actief geweest zijn. De kerkbaljuw werd vergeleken met de [[paus|pauselijke]] [[Zwitserse Garde]], vandaar dat men hem vaak ''suisse'' noemde. Tot de taken van de kerkbaljuw behoorde het ophalen van de [[priester]] in de [[sacristie]], om hem - na de mis - weer daarheen terug te vergezellen. Tijdens de [[consecratie]] salueerde de ordebewaaker, staande vooraan in het middenpad van de kerk.
 
Anno 20152017 is het baljuwschap voornamelijk een ceremoniële taak. Het ambt werd veelal doorgegeven van vader op zoon, en men beschouwde het werddoorgaans als een eer beschouwdom hetde taak te mogen vervullen. Sinds de [[tweede beeldenstorm]] verdween het ambt in tal van parochies, maar hier en daar kan men nog een kerkbaljuw tegenkomen.
 
In [[Nederland]] bestond in parochies vaak een college van ''Eerbied in Gods huis'', waarvan de leden een vergelijkbare functie vervulden als de baljuw.
80

bewerkingen

Navigatiemenu