Buurtschap: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
22 bytes toegevoegd ,  3 jaar geleden
→‎Verschil tussen buurtschap en gehucht: In het artikel gehucht wordt vermeld dat er geen echt onderscheid met een buurtschap is. Bronnen zijn dus vooral gewenst om meer helderheid te verschaffen.
Labels: Bewerking via mobiel Bewerking via mobiele website
(→‎Verschil tussen buurtschap en gehucht: In het artikel gehucht wordt vermeld dat er geen echt onderscheid met een buurtschap is. Bronnen zijn dus vooral gewenst om meer helderheid te verschaffen.)
Labels: Bewerking via mobiel Bewerking via mobiele website
Net als buurtschappen worden [[gehucht|gehuchten]] meestal op landkaarten aangegeven. Gehuchten zijn in tegenstelling tot buurtschappen wel in officiële staatkundige annalen of [[postcode]]plaatsen als zelfstandige buurt of als dorp opgenomen.{{Bron?||2018|04|03}}
 
Een ander verschil tussen een buurtschap en een gehucht is dat buurtschappen meestal een naam kennen die aan ofwel de gebiedsnaam is ontleend ofwel aan prominente gebouwen of dijken en wegen (meestal waar men de kern naast of op heeft gebouwd), terwijl gehuchten veelal een eigen naam hadden.{{Bron?}} Tegenwoordig is dat onderscheid niet meer zo scherp.
 
Het traditionele onderscheid tussen een buurtschap of gehucht en een dorp is dat de eerste twee geen [[kerk (gebouw)|kerk]] hebben en de laatste wel.{{Bron?}} Maar ookOok de grootte van de woonplaats wordt als scheidingscriterium gebruikt.{{Bron?}} De term "buurt met dorpsrechten" houdt in dat er vroeger een kerk in de buurtschap heeft gestaan, maar dat die opgeheven is.
 
{{Appendix}}
5.154

bewerkingen

Navigatiemenu