Máximapark: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
er zijn tien steden met een prakwijk
Van den Ossenkamp (overleg | bijdragen)
Sommige informatie leek mij enigszins 'gekleurd'. Ook vanwege ontbreken van bronvermeldingen heb ik de informatie 'geneutraliseerd' en ook enigszins uitgebreid.
Regel 12: Regel 12:
| beheerder =
| beheerder =
}}
}}
Het '''Máximapark''' is een [[stadspark]], gelegen in het westen van de Nederlandse gemeente [[Utrecht (gemeente)|Utrecht]]. Het park is vernoemd naar koningin [[Máxima Zorreguieta|Máxima]].<ref>[http://www.utrecht.nl/smartsite.dws?id=341161 maximapark - utrecht.nl]</ref>
Het '''Máximapark''' is een [[stadspark]], gelegen in het westen van de Nederlandse gemeente [[Utrecht (gemeente)|Utrecht]]. Het park is genoemd naar prinses, later koningin [[Máxima Zorreguieta|Máxima]].<ref>[http://www.utrecht.nl/smartsite.dws?id=341161 maximapark - utrecht.nl]</ref>


Het park vormt het groene centrale hart van de grote stadsuitbreiding van Utrecht ten westen van het [[Amsterdam-Rijnkanaal]], die begon in de tweede helft van de jaren 1990. Het ligt centraal ten opzichte van de woonplaatsen [[Vleuten]] en [[De Meern]] (beide deel uitmakend van de gemeente Utrecht) ten westen respectievelijk ten zuiden van dit park en de wijk [[Leidsche Rijn (wijk)|Leidsche Rijn]] ten oosten ervan.
Het park vormt het groene centrale hart van de Vinex-locatie [[Leidsche Rijn (wijk)|Leidsche Rijn]], die vanaf eind 20e eeuw werd gebouwd ten westen van het Amsterdam-Rijnkanaal. Het park scheidt de westelijke nieuwbouwwijken zoals [[Vleuterweide]] van de meer oostelijke zoals [[Terwijde]] en [[Parkwijk (Utrecht)]]. Hier is bij het ontwerpen van Leidsche Rijn voor gekozen omdat de voormalige gemeente Vleuten-De Meer zich verzette tegen het aanvankelijk plan van een compacte stad. In de officiële woonplaatsenindeling van de gemeente valt het park grotendeels onder de dorpen [[Vleuten]] en [[De Meern]], die samen [[Vleuten-De Meern (wijk)|Vleuten-De Meern]] vormen; aan de oostkant grenst het aan de 'wijk' Leidsche Rijn, waarbij de oostelijke nieuwbouwwijken zijn ingedeeld.


Oorspronkelijk heette het het ''Leidsche Rijn Park''. Op 17 mei [[2011]] kreeg het park zijn nieuwe naam ter ere van de veertigste verjaardag van Máxima, en omdat enkele andere parken in de stad Utrecht namen van het koningshuis dragen.<ref>[[Wilhelminapark (Utrecht)|Wilhelminapark]], [[Julianapark (Utrecht)|Julianapark]], [[Beatrixpark (Utrecht)|Beatrixpark]], [[Prinses Amaliapark (Utrecht)|Prinses Amaliapark]], [[Willem-Alexanderpark (Utrecht)|Willem-Alexanderpark]].</ref> Veel mensen waren het er niet mee eens dat het park hernoemd werd. Er werd een [[handtekeningenactie]] opgezet om de gemeenteraad ertoe te zetten de naamwijziging weer terug te draaien maar op 16 september 2011 werd besloten de naam Máximapark te handhaven.
Aanvankelijk heette dit park het ''Leidsche Rijn Park''. Op 17 mei [[2011]] kreeg het park zijn nieuwe naam ter ere van de veertigste verjaardag van toen nog prinses Máxima. Met deze naamswijziging was niet iedereen het eens en er werden handtekeningen verzameld met het doel de gemeenteraad te bewegen tot het ongedaan maken van de naamswijziging. Op 16 september 2011 besloot de Utrechtse gemeenteraad hieraan geen gehoor te geven.


Het Máximapark heeft een oppervlakte van 300 ha en is hiermee een van de grootste stadsparken in Nederland. Koningin [[Máxima Zorreguieta|Máxima]] opende het park op 5 juli 2013 officieel.
Het Máximapark is 300 [[hectare]] groot, vergelijkbaar met de Utrechtse wijk [[Binnenstad (Utrecht)|Binnenstad]]. De hoofdingang bevindt zich aan de Utrechtseweg in [[Vleuten]].


=== Het Lint ===
Koningin [[Máxima Zorreguieta|Máxima]] opende het park op 5 juli 2013.
Door het park loopt een 8 km lange, gemiddeld zes meter brede asfaltweg met de naam ''Het Lint''. Hier kan men fietsen, skaten, hardlopen en wandelen. Voor gemotoriseerd verkeer is dit verboden terrein. Deze weg gaat het hele park rond en heeft geen begin of einde. Vanuit de omliggende woonwijken zijn er vele toegangen tot het park en Het Lint. Naast Het Lint ligt een ruiterpad. Op vier punten langs het parcours zijn permanente ''TimePoints'' aangebracht, waarmee men met een speciale chip rondetijden kan aflezen, op displays langs de route of thuis via internet.


=== Alendorperweg en Castellum Hoge Woerd ===
==Het Lint==

Door het park loopt een gemiddeld zes meter brede asfaltstrook, genaamd ''Het Lint'', waar parkbezoekers kunnen fietsen, skaten of hardlopen. Dit gaat helemaal rond het park en heeft een totale lengte van ongeveer acht kilometer. Naast het pad, in de groenstrook, loopt tevens een ruiterpad. Op vier punten langs het parcours zijn permanente ''TimePoints'' aangebracht, waarmee men met een speciale chip rondetijden kan aflezen, op displays langs de route of thuis via internet.
Dwars door het park loopt de [[Alendorp|Alendorperweg]], een vroegere verbindingsweg tussen De Meern en Vleuten. Bij het begin van deze weg in De Meern ligt het Castellumm Hoge Woerd, een reconstructie van een Romeins fort aan een tak van de rivier de Rijn, die hier ooit heeft gelopen.


{{Appendix|2=
{{Appendix|2=

Versie van 15 jul 2018 22:05

Máximapark
Het parkrestaurant Anafora in het Máximapark
Type Stadspark
Locatie Vleuten en De Meern

(Gemeente Utrecht)

Coördinaten 52° 6′ NB, 5° 1′ OL
Oppervlakte ca. 300 ha
Opening 2011

Het Máximapark is een stadspark, gelegen in het westen van de Nederlandse gemeente Utrecht. Het park is genoemd naar prinses, later koningin Máxima.[1]

Het park vormt het groene centrale hart van de grote stadsuitbreiding van Utrecht ten westen van het Amsterdam-Rijnkanaal, die begon in de tweede helft van de jaren 1990. Het ligt centraal ten opzichte van de woonplaatsen Vleuten en De Meern (beide deel uitmakend van de gemeente Utrecht) ten westen respectievelijk ten zuiden van dit park en de wijk Leidsche Rijn ten oosten ervan.

Aanvankelijk heette dit park het Leidsche Rijn Park. Op 17 mei 2011 kreeg het park zijn nieuwe naam ter ere van de veertigste verjaardag van toen nog prinses Máxima. Met deze naamswijziging was niet iedereen het eens en er werden handtekeningen verzameld met het doel de gemeenteraad te bewegen tot het ongedaan maken van de naamswijziging. Op 16 september 2011 besloot de Utrechtse gemeenteraad hieraan geen gehoor te geven.

Het Máximapark heeft een oppervlakte van 300 ha en is hiermee een van de grootste stadsparken in Nederland. Koningin Máxima opende het park op 5 juli 2013 officieel.

Het Lint

Door het park loopt een 8 km lange, gemiddeld zes meter brede asfaltweg met de naam Het Lint. Hier kan men fietsen, skaten, hardlopen en wandelen. Voor gemotoriseerd verkeer is dit verboden terrein. Deze weg gaat het hele park rond en heeft geen begin of einde. Vanuit de omliggende woonwijken zijn er vele toegangen tot het park en Het Lint. Naast Het Lint ligt een ruiterpad. Op vier punten langs het parcours zijn permanente TimePoints aangebracht, waarmee men met een speciale chip rondetijden kan aflezen, op displays langs de route of thuis via internet.

Alendorperweg en Castellum Hoge Woerd

Dwars door het park loopt de Alendorperweg, een vroegere verbindingsweg tussen De Meern en Vleuten. Bij het begin van deze weg in De Meern ligt het Castellumm Hoge Woerd, een reconstructie van een Romeins fort aan een tak van de rivier de Rijn, die hier ooit heeft gelopen.

Zie de categorie Máximapark, Utrecht van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.