Lepidosauria: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
k sp
links aangepast
Regel 15: Regel 15:
}}
}}


De '''Lepidosauria''' zijn een groep [[reptielen]] bestaande uit de [[Squamata]] (slangen en hagedissen) en de [[Sphenodontia]] (brughagedissen).
De '''Lepidosauria''' zijn een groep [[reptielen]] bestaande uit de [[Schubreptielen|Squamata]] (schubreptielen ofwel de slangen en hagedissen) en de [[Sphenodontia]] (brughagedissen).


De Lepidosauria zijn in 1866 benoemd door [[Ernst Haeckel]].
De Lepidosauria zijn in 1866 benoemd door [[Ernst Haeckel]].


Tegenwoordig worden de Lepidosauria meestal gedefinieerd als een [[klade]]: de groep bestaande uit de [[laatste gemeenschappelijke voorouder]] van de [[Rhynchocephalia]] en de Squamata; en al zijn afstammelingen.
Tegenwoordig worden de Lepidosauria meestal gedefinieerd als een [[clade]]: de groep bestaande uit de [[Recentste gemeenschappelijke voorouder|laatste gemeenschappelijke voorouder]] van de [[Brughagedissen|Rhynchocephalia]] en de Squamata; en al zijn afstammelingen.


De slangen, hagedissen en brughagedissen zijn nauwer onderling verwant dan aan de andere groepen huidige reptielen, de [[schildpadden]], de [[krokodilachtigen]] en de nog levende [[dinosauriërs]], de [[vogels]]. De oudste lepidosauriërs zijn bekend van het laat-[[Perm (periode)|Perm]] en vroeg-[[Trias]] van [[Zuid-Afrika]]; het zijn de geslachten ''[[Paliguana]]'', ''[[Palaeagama]]'' en ''[[Saurosternon]]''. Deze zijn echter van fragmenten bekend, soms alleen van de schedel. Het verloop van de ontwikkeling van de lepidosauriërs in het [[Trias]] is nog grotendeels onduidelijk. Pas in het laat-[[Trias]] verschijnen de voorlopers van moderne groepen, zoals de [[Kuehneosauridae]] en de [[brughagedissen]]. De oudste [[hagedisachtigen]] zijn pas bekend van het laat-[[Jura (tijdvak)|Jura]].
De slangen, hagedissen en brughagedissen zijn nauwer onderling verwant dan aan de andere groepen huidige reptielen, de [[schildpadden]], de [[krokodilachtigen]] en de nog levende [[dinosauriërs]], de [[vogels]]. De oudste lepidosauriërs zijn bekend van het laat-[[Perm (periode)|Perm]] en vroeg-[[Trias]] van [[Zuid-Afrika]]; het zijn de geslachten ''[[Paliguana]]'', ''[[Palaeagama]]'' en ''[[Saurosternon]]''. Deze zijn echter van fragmenten bekend, soms alleen van de schedel. Het verloop van de ontwikkeling van de lepidosauriërs in het [[Trias]] is nog grotendeels onduidelijk. Pas in het laat-[[Trias]] verschijnen de voorlopers van moderne groepen, zoals de [[Kuehneosauridae]] en de [[brughagedissen]]. De oudste [[Hagedissen|hagedisachtigen]] zijn pas bekend van het laat-[[Jura (periode)|Jura]].


==Taxonomie==
==Taxonomie==
* Superorde '''Lepidosauria'''
* Superorde '''Lepidosauria'''
** Orde [[Schubreptielen|Squamata]] (hagedissen, slangen)
** Orde [[Schubreptielen|Squamata]] (hagedissen, slangen)
** Orde [[Sphenodontia]] (brughagedissen)
** Orde [[Brughagedissen|Sphenodontia]] (brughagedissen)


==Literatuur==
==Literatuur==
Regel 32: Regel 32:


== Externe link ==
== Externe link ==
* [http://animaldiversity.ummz.umich.edu/site/accounts/pictures/Lepidosauria.html Animaldiversity]
* {{en}} - Animal Diversity Web - [https://animaldiversity.org/accounts/Reptilia/ Reptilia]


[[Categorie:Reptiel]]
[[Categorie:Reptiel]]

Versie van 13 aug 2019 19:11

Lepidosauria
Fossiel voorkomen: Trias - recent
gevlekte blauwtongskink (Tiliqua nigrolutea)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Reptilia (Reptielen)
Onderklasse:Diapsida
Infraklasse:Lepidosauromorpha
Superorde
Lepidosauria
Duméril & Bibron, 1839
Orden
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Lepidosauria op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

De Lepidosauria zijn een groep reptielen bestaande uit de Squamata (schubreptielen ofwel de slangen en hagedissen) en de Sphenodontia (brughagedissen).

De Lepidosauria zijn in 1866 benoemd door Ernst Haeckel.

Tegenwoordig worden de Lepidosauria meestal gedefinieerd als een clade: de groep bestaande uit de laatste gemeenschappelijke voorouder van de Rhynchocephalia en de Squamata; en al zijn afstammelingen.

De slangen, hagedissen en brughagedissen zijn nauwer onderling verwant dan aan de andere groepen huidige reptielen, de schildpadden, de krokodilachtigen en de nog levende dinosauriërs, de vogels. De oudste lepidosauriërs zijn bekend van het laat-Perm en vroeg-Trias van Zuid-Afrika; het zijn de geslachten Paliguana, Palaeagama en Saurosternon. Deze zijn echter van fragmenten bekend, soms alleen van de schedel. Het verloop van de ontwikkeling van de lepidosauriërs in het Trias is nog grotendeels onduidelijk. Pas in het laat-Trias verschijnen de voorlopers van moderne groepen, zoals de Kuehneosauridae en de brughagedissen. De oudste hagedisachtigen zijn pas bekend van het laat-Jura.

Taxonomie

Literatuur

  • E. Haeckel, 1866, Generelle Morphologie der Organismen : allgemeine Grundzuge der organischen Formen-Wissenschaft, mechanisch begrundet durch die von Charles Darwin reformirte Descendenz-Theorie, Verlag von Georg Reimer, Berlin CLX-462 pp

Externe link