Gareth: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Geen bewerkingssamenvatting
Leopard (overleg | bijdragen)
k cosmetisch + wikilink
Regel 1: Regel 1:
'''Gareth''' is een personage uit de [[Arthurverhaal|Arthur]]-legendes. Hij is een [[Orde van de Ronde Tafel|ridder van de Ronde Tafel]] en de zoon van [[Morgause]] en [[koning Lot]] van de [[Orkney-eilanden]] en [[Lothian]]. Zijn broers zijn [[Walewein (personage)|Walewein]], [[Agravaine]], [[Gaheris]] en [[Mordred]], die zijn halfbroer is. Zijn moeder is de dochter van [[Gorlois]] en [[Igraine]], en een zus van [[Elaine]] en [[Morgana]]. Ze is overigens ook een oudere halfzus van [[koning Arthur]].
'''Gareth''' is een personage uit de [[Arthurverhaal|Arthur]]legendes. Hij is een [[Orde van de Ronde Tafel|ridder van de Ronde Tafel]] en de zoon van [[Morgause]] en [[koning Lot]] van de [[Orkneyeilanden]] en [[Lothian]]. Zijn broers zijn [[Walewein (personage)|Walewein]], [[Agravaine]], [[Gaheris]] en [[Mordred]], die zijn halfbroer is. Zijn moeder is de dochter van [[Gorlois]] en [[Igraine]], en een zus van [[Elaine]] en [[Morgana]]. Ze is overigens ook een oudere halfzus van [[koning Arthur]].


In [[Thomas Malory]]'s ''[[Le Morte d'Arthur]]'' vermoordt zijn broer Gaheris diens eigen moeder, Morgause, nadat hij haar betrapte met de jonge en knappe Lamorak. Gaheris onthoofdt zijn moeder maar Lamorak weet te ontsnappen en wordt opgejaagd door al de broers. Gareth echter is de enige broer die Lamorak niet achtervolgt.
In [[Thomas Malory]]'s ''[[Le Morte d'Arthur]]'' vermoordt zijn broer Gaheris diens eigen moeder, Morgause, nadat hij haar betrapt had met de jonge en knappe [[Lamorak]]. Gaheris onthoofdt zijn moeder maar Lamorak weet te ontsnappen en wordt opgejaagd door al de broers. Gareth echter is de enige broer die Lamorak niet achtervolgt.


{{Navigatie Arthurlegende}}
{{Navigatie Arthurlegende}}

Versie van 4 okt 2019 17:49

Gareth is een personage uit de Arthurlegendes. Hij is een ridder van de Ronde Tafel en de zoon van Morgause en koning Lot van de Orkneyeilanden en Lothian. Zijn broers zijn Walewein, Agravaine, Gaheris en Mordred, die zijn halfbroer is. Zijn moeder is de dochter van Gorlois en Igraine, en een zus van Elaine en Morgana. Ze is overigens ook een oudere halfzus van koning Arthur.

In Thomas Malory's Le Morte d'Arthur vermoordt zijn broer Gaheris diens eigen moeder, Morgause, nadat hij haar betrapt had met de jonge en knappe Lamorak. Gaheris onthoofdt zijn moeder maar Lamorak weet te ontsnappen en wordt opgejaagd door al de broers. Gareth echter is de enige broer die Lamorak niet achtervolgt.