Beleg van 's-Hertogenbosch (1794): verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
eerst lezen, dan redigeren, dan weer lezen
k
(eerst lezen, dan redigeren, dan weer lezen)
 
 
== Achtergrond ==
Al sinds het [[Beleg van 's-Hertogenbosch (1629)|beleg van 1629]] was er een [[Staatse leger|Staats garnizoen]] in Den Bosch gelegerd. Dit garnizoen was ingekwartierd bij de lokale bevolking en was niet bepaald populair. Dit kwam mede door grootschalige plunderingen in de stad in 1787 nadat de [[patriotten]] voor korte tijde het stadsbestuur hadden overgenomen. Daarnaast werden de belangrijke ambten in Den Bosch en Brabant veelal toegekend aan Hollanders in plaats van aan Brabanders. Ook de katholieken in de stad werden onderdrukt, zij werden uitgesloten van openbare ambten en waren gedwongen in [[schuilkerk]]en hun geloof te belijden. Dit alles maakte dat de Bosschenaren de patriotten welgezind waren. In 's-Hertogenbosch keek men uit naar de terugkeer van de patriotten uit Frankrijk.
 
Na de onthoofding van koning [[Lodewijk XVI van Frankrijk]] verklaarde de [[Eerste Franse Republiek|Franse Republiek]] de oorlog aan onder andere Engeland en de [[Nederlandse Republiek]], waarmee de [[Eerste Coalitieoorlog]] uitbrak. De oorlog die daarop volgde werd met name gevoerd in de [[Oostenrijkse Nederlanden]]. De [[Franse veldtocht in de Nederlanden|Franse opmars]] werd tijdelijk een halt toegeroepen door de overwinning van de coalitie bij de [[Slag bij Neerwinden (1793)|Slag bij Neerwinden]]. Het jaar daarop kreeg [[Jean-Charles Pichegru]] het commando over het leger dat de strijd moest aanbinden met de Oostenrijkers en de Republiek. De Fransen wisten een grote overwinning te behalen op de coalitie in de [[Slag bij Fleurus (1794)|Slag bij Fleurus]].
De [[Willem I der Nederlanden|erfprins van Oranje]] was belast met de taak de Republiek te verdedigen. Hij onderhandelde met [[Frederik van York]] over het nemen van hun stellingen. Het Engelse leger zou geconcentreerd blijven, terwijl het Nederlandse leger opgedeeld zou worden om de bestaande garnizoenen in de steden te versterken. Op 1 september 1794 werd er besloten om een aanval uit te voeren op het Franse leger dat rondom [[Antwerpen (stad)|Antwerpen]] zat.
 
Tegelijkertijd kwam het Franse leger in beweging en passeerde het de grens. Op 10 september was het gehele leger de grens gepasseerd. Twee dagen later werden [[Moergestel]] en [[Sint-Michielsgestel (plaats)|Sint-Michielsgestel]] bezet door de Fransen. Op 14 september volgde de [[Slag om Boxtel]] plaats, waarop de hertog van York zijn troepen terugtrok over de [[Maas]]. Omdat het Franse leger inmiddels redelijk ver was verwijderd van hun hoofdkwartier in Antwerpen, besloot Pichegru aan te vallen zodat ze daar voor de winter zich konden inkwartieren en hun voorraden weer aan tekonden vullen.
 
== Beleg ==
Bij een verkenningstocht vanuit [[Berlicum]] van de eerder naar Frankrijk gevluchte [[Patriotten|patriot]] [[Herman Willem Daendels]] ontdekte deze generaal dat de schans bij [[Orthen]] slechts door enkele soldaten werd bemand. Door de komst van de Franse soldaten namen de paar soldaten direct de wijk naar de stad. De dag erop richtte Daendels zijn aandacht op [[fort Crevecoeur]] en het fort gaf zich na de beschietingen op 26 september over. Door de verovering kreeg men de beschikking over de sluizen. Die werden hierop opengezet zodat het water wegvloeide uit de inundaties zodat de loopgraven gegraven konden worden en de stad verder ingesloten kon worden.
 
De stad werd vervolgens door de Franse kanonnen gebombardeerd. De burgers van de stad begonnen langzaamaan de moed te verliezen en drongen aan op capitulatie. Op 9 oktober werden de onderhandelingen geopend en 's avonds kwam men tot een akkoord. Drie dagen later, op 12 oktober, vond de aftocht van het garnizoen plaats.
 
== Nasleep ==

Navigatiemenu