Aardrijkskunde: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
859 bytes toegevoegd ,  1 jaar geleden
k
Wijzigingen door 81.83.14.76 (Overleg) hersteld tot de laatste versie door ExposeMyStupidity
Labels: Ongedaan gemaakt Visuele tekstverwerker
k (Wijzigingen door 81.83.14.76 (Overleg) hersteld tot de laatste versie door ExposeMyStupidity)
Label: Terugdraaiing
'''Aardrijkskunde''' of '''geografie''' ([[Oudgrieks]]: γῆ, aarde en γράφειν, (be)schrijven) is een [[wetenschap]]pelijke discipline die zich bezighoudt met het bestuderen van het [[aardoppervlak]], het in kaart brengen van vormen van bijvoorbeeld [[cultuur]], het [[plantenleven]] en de [[fauna (dierenleven)|dierenwereld]], gebruik van het [[milieu]] en [[verkeer]] en het beschrijven van het [[Landschap (gebied)|landschap]] overal op de [[aarde (planeet)|wereld]].
 
De geografie en verwante vakgebieden worden soms gezamenlijk aangeduid als de [[ruimtelijke wetenschappen]]. Aardrijkskunde is te onderscheiden van de [[aardwetenschappen]], de verzamelnaam voor alle natuurwetenschappen die de planeet Aarde bestuderen. De fysierschijnselenfysische (ruimtelijkegeografie [[Patroonis (vorm)|patronen]]),zowel dooronderdeel te letten opvan de samenhangaardrijkskunde (ruimtelijkeals [[Systeemvan (systeemtheorie)|systemen]])de of te letten op hun ontwikkeling en veranderingaardwetenschappen, inmaar de ruimtesociale (ruimtelijkegeografie processen)niet.
 
== Aardrijkskunde als wetenschap ==
Aardrijkskunde wordt opgevat als een verzamelnaam voor een aantal min of meer zelfstandige wetenschappen. Een belangrijk onderscheid is dat tussen de bestudering van [[Natuur (natuurwetenschap)|natuurlijke]] verschijnselen en [[Cultuur|culturele]] verschijnselen. Hierop grijpt de specialisering in enerzijds [[fysische geografie]] en anderzijds [[sociale geografie]] terug.
 
Wat deze (deel)[[wetenschap]]pen bijeenhoudt is dat ze alle op zoek zijn naar een verklaring voor de ruimtelijke orde van verschijnselen aan het aardoppervlak. We hebben het dan over het formele object van de aardrijkskunde. Het formele object kan verbijzonderd worden door te letten op de vorm of verspreiding van ruimtelijke verschijnselen (ruimtelijke [[Patroon (vorm)|patronen]]), door te letten op de samenhang (ruimtelijke [[Systeem (systeemtheorie)|systemen]]) of te letten op hun ontwikkeling en verandering in de ruimte (ruimtelijke processen).
 
== Ruimtelijke patronen ==
91.767

bewerkingen

Navigatiemenu