Spaarnwoude (dorp): verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Geen bewerkingssamenvatting
Label: bewerking met nieuwe wikitekstmodus
van, niet bij , want Spaarnwoude ligt erop; ref: [https://www.geologievannederland.nl/landschap/geologische-locaties/strandwal-spaarnwoude] en [http://www.aardkundigewaarden.nl/aardkundigemonumenten/detailpagina.php?tuin_ID=193]
Regel 20: Regel 20:
'''Spaarnwoude''' is een [[dorp]] in de [[gemeente (bestuur)|gemeente]] [[Haarlemmermeer]], dat tot en met 2018 viel onder de gemeente [[Haarlemmerliede en Spaarnwoude]], in de [[Nederland]]se [[Nederlandse provincies|provincie]] [[Noord-Holland]]. Spaarnwoude was van 1816 tot 1857 een aparte gemeente. In 1857 fuseerden de gemeente [[Haarlemmerliede]] en de gemeente Spaarnwoude tot de gemeente [[Haarlemmerliede en Spaarnwoude]].
'''Spaarnwoude''' is een [[dorp]] in de [[gemeente (bestuur)|gemeente]] [[Haarlemmermeer]], dat tot en met 2018 viel onder de gemeente [[Haarlemmerliede en Spaarnwoude]], in de [[Nederland]]se [[Nederlandse provincies|provincie]] [[Noord-Holland]]. Spaarnwoude was van 1816 tot 1857 een aparte gemeente. In 1857 fuseerden de gemeente [[Haarlemmerliede]] en de gemeente Spaarnwoude tot de gemeente [[Haarlemmerliede en Spaarnwoude]].


Het dorpje ontstond in de [[middeleeuwen]] op een [[strandwal]]. Langs Spaarnwoude liep de enige landverbinding tussen [[Amsterdam]] en [[Haarlem]], via [[Penningsveer]], Spaarnwoude, [[Halfweg (Haarlemmermeer)|Halfweg]] en [[Sloterdijk (Amsterdam)|Sloterdijk]].<ref>[https://onh.nl/verhaal/de-stompe-toren-het-historische-kerkje-van-spaarnwoude De Stompe Toren: het historische kerkje van Spaarnwoude], Oneindig Noord-Holland</ref> De vorming van de [[strandwal bij Spaarnwoude]] begon ca. 5.000 jaar geleden. Onder de strandwal bevindt zich [[veen (grondsoort)|veen]], op de strandwal is een laag [[klei]] [[sediment|afgezet]]. Het is een zeer representatief voorbeeld van de oudste strandwallen van Nederland en werd in 2002 door de provincie aangewezen als het eerste [[aardkundig monument|aardkundige monument]] in Noord-Holland.<ref>[https://web.archive.org/web/20081206221813/http://www.noord-holland.nl/Images/65_64641.pdf gebiedsbeschrijving in ''Intentieprogramma bodembescherming provincie Noord-Holland'']</ref> Vergravingen, ontgrondingen en [[grondwater]]standdaling vormen potentiële bedreigingen voor dit gebied.
Het dorpje ontstond in de [[middeleeuwen]] op een [[strandwal]]. Langs Spaarnwoude liep de enige landverbinding tussen [[Amsterdam]] en [[Haarlem]], via [[Penningsveer]], Spaarnwoude, [[Halfweg (Haarlemmermeer)|Halfweg]] en [[Sloterdijk (Amsterdam)|Sloterdijk]].<ref>[https://onh.nl/verhaal/de-stompe-toren-het-historische-kerkje-van-spaarnwoude De Stompe Toren: het historische kerkje van Spaarnwoude], Oneindig Noord-Holland</ref> De vorming van de [[strandwal van Spaarnwoude]] begon ca. 5.000 jaar geleden. Onder de strandwal bevindt zich [[veen (grondsoort)|veen]], op de strandwal is een laag [[klei]] [[sediment|afgezet]]. Het is een zeer representatief voorbeeld van de oudste strandwallen van Nederland en werd in 2002 door de provincie aangewezen als het eerste [[aardkundig monument|aardkundige monument]] in Noord-Holland.<ref>[https://web.archive.org/web/20081206221813/http://www.noord-holland.nl/Images/65_64641.pdf gebiedsbeschrijving in ''Intentieprogramma bodembescherming provincie Noord-Holland'']</ref> Vergravingen, ontgrondingen en [[grondwater]]standdaling vormen potentiële bedreigingen voor dit gebied.


[[Bestand:Spaarnwoude-village.jpg|thumb|left|Het dorp Spaarnwoude vanuit het oosten met de [[Stompe Toren (Spaarnwoude)|Stompe Toren]].]]
[[Bestand:Spaarnwoude-village.jpg|thumb|left|Het dorp Spaarnwoude vanuit het oosten met de [[Stompe Toren (Spaarnwoude)|Stompe Toren]].]]

Versie van 14 jan 2022 23:40

Spaarnwoude
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Spaarnwoude (Noord-Holland)
Spaarnwoude
Situering
Provincie Vlag Noord-Holland Noord-Holland
Gemeente Vlag Haarlemmermeer Haarlemmermeer
Coördinaten 52° 24′ NB, 4° 42′ OL
Algemeen
Inwoners
(2008)
200[1]
Detailkaart
Kaart van Spaarnwoude
Locatie in de gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude (rode stip:dorpskern, groen: buitengebied)
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Spaarnwoude is een dorp in de gemeente Haarlemmermeer, dat tot en met 2018 viel onder de gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude, in de Nederlandse provincie Noord-Holland. Spaarnwoude was van 1816 tot 1857 een aparte gemeente. In 1857 fuseerden de gemeente Haarlemmerliede en de gemeente Spaarnwoude tot de gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude.

Het dorpje ontstond in de middeleeuwen op een strandwal. Langs Spaarnwoude liep de enige landverbinding tussen Amsterdam en Haarlem, via Penningsveer, Spaarnwoude, Halfweg en Sloterdijk.[2] De vorming van de strandwal van Spaarnwoude begon ca. 5.000 jaar geleden. Onder de strandwal bevindt zich veen, op de strandwal is een laag klei afgezet. Het is een zeer representatief voorbeeld van de oudste strandwallen van Nederland en werd in 2002 door de provincie aangewezen als het eerste aardkundige monument in Noord-Holland.[3] Vergravingen, ontgrondingen en grondwaterstanddaling vormen potentiële bedreigingen voor dit gebied.

Het dorp Spaarnwoude vanuit het oosten met de Stompe Toren.

Een markant herkenningspunt van Spaarnwoude is het kerkje met "de Stompe Toren". De toren dateert uit de 13e eeuw. Tijdens het beleg van Haarlem, in 1573, werd het dorp door de Spanjaarden in brand gestoken, de toren bleef hierbij behouden. In 1764 is het huidige kerkje tegen de toren aangebouwd. De toren is goed te zien vanaf de A9 tussen Rottepolderplein en de Wijkertunnel. In de muur bevinden zich twee stenen die de vaam aangeven van de Sparrewouwer reus.

Het dorp bestaat uit verspreide bebouwing, er staan huizen rondom de kerk, maar ook langs de Kerkweg, de Spaarndammerdijk, de Lage Dijk en de Liede.

Zie ook

Externe links

Zie de categorie Spaarnwoude van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.