Rompkabinet

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door MrBlueSky (overleg | bijdragen) op 13 jun 2010 om 17:16. (Versie 21546924 van 86.88.246.29 (overleg) ongedaan gemaakt. Nog steeds niet)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.

Een rompkabinet is vaak een Nederlands kabinet waar één of meerdere coalitiepartners uit zijn gestapt.

Uitsluitend de lopende regeringszaken worden door een rompkabinet afgehandeld, verder bereidt men de verkiezingen voor. Het rompkabinet is echter iets anders dan een demissionair kabinet waarin het gehele kabinet ontslag heeft genomen.

Bij een demissionair kabinet geeft de Tweede Kamer aan welke onderwerpen omstreden of controversieel zijn. Deze kunnen dan niet behandeld worden. Bij een rompkabinet kan dat wel. Een rompkabinet heeft echter geen meerderheidscoalitie in de Tweede Kamer, en is dus voor goedkeuring van het beleid afhankelijk van de instemming van oppositiepartijen. Daardoor zal een rompkabinet ook voorzichtig moeten zijn met controversiële voorstellen.

Voor de vorming van een rompkabinet zal de Koningin eerst een informateur benoemen, en daarna een formateur, net zoals bij een normale kabinetsformatie na verkiezingen.

Rompkabinetten in Nederland