Stokkum (Gelderland)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Arch (hernoemd) (overleg | bijdragen) op 15 jun 2010 om 07:09. (+nds)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Stokkum
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Stokkum (Gelderland)
Stokkum
Situering
Provincie Vlag Gelderland Gelderland
Gemeente Montferland
Coördinaten 51° 53′ NB, 6° 13′ OL
Algemeen
Inwoners ca. 1200
Foto's
De molen Düffels Möl bij Stokkum
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Stokkum (Nedersaksisch: Stökkum) is één van de elf kerkdorpen van de gemeente Montferland in Gelderland.

Stokkum ligt schilderachtig aan de voet van de Hulzenberg dat een deel is van het Bergherbos, ook bekend als het Montferland. De ligging in het heuvelachtige natuurgebied Montferland draagt, volgens de bewoners maar ook volgens vele bezoekers, in niet geringe mate bij tot de charme van het dorp. Stokkum telt ongeveer twaalfhonderd inwoners. Het dorp bezit een oude korenmolen, Düffels Möl genaamd, en twee campings. De 'zandbulten' bij de Hulzenberg zijn een geliefd doel voor wandelaars en fietsers.

Aan de zuidzijde van het dorp ligt de landsgrens met Duitsland. Vanuit het dorp zijn er een drietal grensovergangen, alle voormalige groene grensovergangen. Deze zijn, van oost naar west:

  • Grensovergang De Linthorst;
  • De fiets-/voetgangersovergang over de Duitse A3 tussen Stokkum en Elten, te midden van de Montferlandse bossen. Hierdoor is deze grensovergang en de route er naar toe zeer bezienswaardig. Deze grensovergang is ook met de auto te bereiken, maar aan de Duitse kant staan betonnen paaltjes waar geen auto's langs kunnen komen. De grens ligt hier parallel aan de Duitse autosnelweg;
  • Grensovergang de Boterweg. Deze voor mountainbikers en voetgangers toegankelijke grensovergang ligt in de bossen tussen Stokkum en Beek. De weg is een zandpad.

Geschiedenis

Uit bodemvondsten blijkt dat de bossen in de omgeving van Stokkum 2500 jaar geleden al bewoond moeten zijn. Vormen van ontginning hebben vermoedelijk al in de zevende eeuw voor Christus plaatsgevonden. In de omgeving zijn ook veel ijzerslakken aangetroffen. Uit het ijzeroer werd in die periode ijzer gewonnen. IJzeroer wordt nog wel aangetroffen in een beekje, de Sprung.

In het jaar 1240 wordt Stokkum in geschriften voor het eerst genoemd als Stokhem. Aan het achtervoegsel -hem- is te zien dat het oorspronkelijk een zgn. Rijkskarolingische nederzetting is geweest, een vestiging van Frankische soldaten. Die staken, rond 800 na Christus, veelvuldig de Rijn over en koloniseerden gebieden aan de overkant (o.a. de Liemers). De naam Stokkum komt van "Stok", verbonden met het kappen van bomen, terwijl "heim" de betekenis van huis of dorp kan hebben.

De kerk van het dorp werd in 1915 in gebruik genomen. De Heilige Suitbertus, afkomstig uit Engeland, is als patroonheilige gekozen. De architect heeft geprobeerd de kerk aan te passen aan de toenmalige kleinschalige gemeenschap, gesitueerd in het glooiende landschap.

In het dorp wordt een eigen dialect gesproken: het Liemers. Dit is een variant van het Nederfrankisch met sterke invloeden uit het Nedersaksisch.

Zie ook

Externe link

Literatuur

  • Dalen van, A.G. Gelderse historie in de Liemers. Nijgh en van Ditmar, Gelderse Bloem 1972. Deel 1.
  • Harmsen, H., Bronkhorst, W. (1971) Stokkum, uit de historie van dorp en omgeving. Zevenaar/'s-Heerenberg:Drukkerij Rebers.