Kerkdriel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Jcb (overleg | bijdragen) op 17 jul 2010 om 23:56. (→‎Sport verenigingen)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Kerkdriel
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Situering
Provincie Vlag Gelderland Gelderland
Gemeente Vlag Maasdriel Maasdriel

inwoners = 7175

Coördinaten 51°46'16"NB, 5°20'13"OL
Overig
Postcode 5331
Netnummer 0418
Belangrijke verkeersaders N831
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Kerkdriel is een Nederlands dorp, gelegen aan de Maas. Het dorp telt 7175 inwoners (per 1 januari 2010). Het behoort tot de Gelderse gemeente Maasdriel en is tevens de hoofdplaats van de gemeente.

De eerste vermelding van het dorp stamt uit 815/816 ('Driela'). De naam bestaat uit twee woorden 'drie' en 'lo'. Het 1e deel verwijst naar de drie woonkernen (Kerkdriel, Velddriel en Hoenzadriel) of een driesprong en het 2e deel van de naam naar een loofbos op een oeverwal.

Kaart (Maas)Driel

Het hart van Kerkdriel wordt gevormd door het Mgr. Zwijsenplein, vernoemd naar voormalig aartsbisschop Joannes Zwijsen die uit Kerkdriel afkomstig was. Vroeger heette dit plein D'n Delkant. Hier is de wekelijkse markt en een uitgaanscentrum. In juli is er een plaatselijke kermis en een jaarmarkt. Aan dit plein is ook het voormalig gemeentehuis (1888) te vinden, ontworpen door architect Derk Semmelink.

Kerkdriel telt twee kerken. De huidige Nederlands Hervormde kerk werd gebouwd in 1952. De oude kerk stamde gedeeltelijk uit de 14e eeuw, de toren had ook een karakteristieke kromme spits, maar werd in april 1945 door Duitse militairen opgeblazen. De rooms-katholieke Sint-Martinuskerk werd in 1954 gebouwd in de stijl van de Bossche school. De oude rooms-katholieke kerk werd eveneens in april 1945 opgeblazen. De oude kerk was een Waterstaatskerk, gebouwd in 1829. In 1905 werd er een grote toren bijgebouwd, die mgr. Zwijsentoren werd genoemd.

Het dorp heeft ook een museum, het Driels Museum, ondergebracht in een oud schoolgebouw. De vaste collectie bevat spullen over de lokale geschiedenis van Kerkdriel, Velddriel, Hoenzadriel en Alem.

Het gemeentehuis van Maasdriel is gevestigd aan de Kerkstraat. In het dorp bevindt zich een stellingmolen, de Sara Catharina. Deze molen die tot ca. 2000 in bedrijf was, was in 2009 niet meer maalvaardig.

Het dorp is onder andere bekend door de champignonteelt.

Media en Cultuur

Radio en televisie

Na de gemeentelijke herindeling in 1999 werd de lokale omroep stichting Maasdriel opgericht, RTM. Deze zender begon met radio-uitzendingen en later met een eigen lokale kabelkrant. Daarnaast is er nog een aantal regionale omroepen te ontvangen in Kerkdriel: Omroep Brabant, Omroep Gelderland, en Radio 8FM.

Dag- en weekbladen

Het regionale dagblad in Kerkdriel is het Brabants Dagblad. Deze krant heeft een eigen editie voor de Bommelerwaard. Dan is er nog een gratis wekelijkse huis-aan-huis blad, Het Carillon.

Sportverenigingen

Zwemvereniging Kerkdriel is een zwemvereniging die uitkomt in de Gelderse A competitie en de Eon zwemcompetitie en traint in de Kreek.

Verkeer en vervoer

De N831 loopt even ten noorden van Kerkdriel; via deze weg kan men de A2 (afrit 19) bereiken. Tussen Kerkdriel, Rossum en Alem bevindt zich een grote rotonde, waar de N831 uitkomt op de N322 (Nieuwendijk-Zaltbommel-Nijmegen).

Het busbedrijf Arriva heeft de concessie voor buslijn 165 (Druten-Kerkdriel-'s-Hertogenbosch), maar laat de busdienst verzorgen door kleine vervoersbedrijven.

Zie ook

Externe link