Nieuw-Wehl

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Jcb (overleg | bijdragen) op 18 aug 2010 om 12:53. (→‎Geschiedenis)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Nieuw-Wehl
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Nieuw-Wehl (Gelderland)
Nieuw-Wehl
Situering
Provincie Vlag Gelderland Gelderland
Gemeente Vlag Doetinchem Doetinchem
Coördinaten 51° 58′ NB, 6° 10′ OL
Algemeen
Inwoners 500
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Kerk van Nieuw-Wehl

Nieuw-Wehl is een dorp met zo'n 500 inwoners in de gemeente Doetinchem, in de Nederlandse provincie Gelderland. Tot 1 januari 2005 vormde het samen met het buurdorp Wehl en de buurschappen Wehlse Broek en Meerenbroek de gemeente Wehl. Door de gemeentelijke herindelingen is Nieuw-Wehl echter bij de gemeente Doetinchem gevoegd.

Geschiedenis

Nieuw-Wehl heeft zich ontwikkeld aan de kruising van 2 wegen. Het ontstaan van de parochie en dus het dorp Nieuw-Wehl krijgt zijn vorm in 1907 doordat een aantal inwoners in het toenmalige gebied bekend als Achter-Wehl een verzoek richten aan de gemeenteraad van Wehl om in de buurtschap een school te stichten. Na veel problemen wordt er in 1914 gestart met het bouwen van een school. In 1921 wordt er een actiecomité opgericht dat zich inzet voor de bouw van een kerk in het toen nog genaamde Achter-Wehl. In 1925 kreeg het dorp wat meer status omdat er een rooms-katholieke kerk werd gebouwd.

Eerst heette het dorp Achter-Wehl, dat na een raadsbesluit van 27 juni 1933 echter in de huidige naam werd veranderd. Dit op verzoek van de pastoor, die vond dat een dorp met zoveel nieuwbouw niet door kon gaan onder de naam Achter. De naam werd ook veranderd omdat mensen er mee spotten, ze zeiden namelijk Achterlijk Wehl (dit omdat er een gehandicaptentehuis is).

In de jaren zestig werd de Horststraat aangelegd. In de jaren zeventig ontstond de Deutseveldstraat en in de jaren tachtig verrezen extra woningen aan de Mgr. Hendriksenstraat en Nieuwe Kerkweg. Uit het plan De Horst 1 en 2 zijn in de jaren 90 de Lage Horst en Middelhorst voortgekomen. In 2007 worden op de Horst 3 ruim 30 woningen gebouwd, voornamelijk vrijstaand en twee-onder-een-kap.

Anno 2007 telt het dorp nog 130 woningen, exclusief de woningen op het terrein van woongemeenschap Fatima. De zorg voor mensen met een verstandelijke beperking maakt nog altijd een belangrijk deel uit van het dorp. Fatima is ook de grootste werkgever van Nieuw-Wehl. Haar grootste locatie is gelegen midden in Nieuw-Wehl. Hier wonen 220 mensen die allen baat hebben bij een minder of meer beschermde, veilige omgeving. De woningen zijn twee-onder-één-kap of vrijstaand. Aan enkele woningen is een appartement gekoppeld. Eén woning bestaat uit zes appartementen. In iedere woning wonen zes mensen.

In Nieuw-Wehl staat een korenmolen, de Bernadette uit 1861.

Geboren in Nieuw-Wehl

Externe link