House (televisieserie)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door VR-Land (overleg | bijdragen) op 23 aug 2010 om 16:26. (Versie 22359180 van VR-Land (overleg) ongedaan gemaakt.)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.

Sjabloon:Infobox televisie House M.D. (ook wel House genoemd) is een Amerikaanse ziekenhuisserie ontwikkeld door David Shore voor de Amerikaanse televisiezender Fox. De serie werd na zijn debuut in 2004 al meermaals bekroond met verschillende prijzen. In Nederland wordt de serie uitgezonden door SBS 6, RTL 5 en NET 5, in België werd de serie oorspronkelijk uitgezonden door VTM. Sinds september 2007 is de reeks te volgen op KanaalTwee (Nu 2BE). House is ook te zien op de digitale zender 13th Street. De titelsong van House is Teardrop van Massive Attack.

Verhaal

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

De Britse acteur Hugh Laurie speelt Dr. Gregory House, een medisch genie dat een team van jonge diagnostici leidt. Hij is erg op zichzelf en zou het liefst alle contact met zijn patiënten vermijden. Desondanks staat hij in hoog aanzien vanwege zijn feilloze instinct. Dit, en zijn voorliefde voor medische vraagstukken, maken van hem de laatste hoop voor ‘onbehandelbare’ patiënten met ongewone en mysterieuze ziektes. Dokter Gregory House heeft een eliteteam van jonge medische experts verzameld waar hij mee samenwerkt. Dr. Eric Foreman (Omar Epps) is een neuroloog met een enigszins verdacht verleden, Dr. Allison Cameron (Jennifer Morrison) een gepassioneerde immunoloog en Dr. Robert Chase (Jesse Spencer) is een slimme, maar verwaande IC-arts. Samen met hen probeert House op onconventionele wijze het leven van patiënten te redden. Zo laat hij bijvoorbeeld gerust een teamlid inbreken in het huis van een patiënt, om op zoek te gaan naar aanwijzingen die de ziekte zouden kunnen verklaren. Nadat in de finale van seizoen 3 zijn team ontslag had genomen (Chase werd ontslagen) begon seizoen 4 met House die alleen een zaak probeerde op te lossen. House' baas Dr. Lisa Cuddy (Lisa Edelstein) dwong hem echter een nieuw team aan te nemen en hij antwoordde op dit verzoek door 40 mensen aan te nemen, tot Cuddy's grote ergernis. Na een soort spel voor House, met goede en slechte antwoorden van de kandidaten en juiste en onjuiste diagnoses bleven er uiteindelijk 3 mensen over die het nieuwe team van House vormen: Dr. Chris Taub (Peter Jacobson), Dr. Lawrence Kutner (Kal Penn) en Dr. Remy 'Thirteen' Hadley (Olivia Wilde). Saillant detail is dat de acteurs die de 40 sollicitanten speelden niet van tevoren wisten wie er over zou blijven. Pas na het verschijnen van het script van een nieuwe aflevering werd er bekend wie er afviel. Voor de acteurs was het derhalve ook een echte afvalrace. Foreman kon echter geen werk vinden, doordat hij veel van House' slechte eigenschappen had overgenomen en kwam terug naar Princeton om weer voor House te werken. Ook Chase en Cameron werken nog in hetzelfde ziekenhuis, al krijgen ze veel minder speeltijd en komen alleen af en toe in beeld bij een consult, operatie (Chase) of als de Eerste Hulp (Cameron) in beeld komt. Kutner pleegt verder in de serie zelfmoord waardoor Foreman actiever wordt in het team. Later vraagt Chase Cameron nog ten huwelijk en gebeuren er rare dingen met House. House hallucineert 'Amber' (Anne Dudek), de overleden vriendin van Wilson, die hem in de war maakt bij het stellen van diagnoses. Het blijkt dat het door de extreme hoeveelheid Vicodin komt, de pijnstillers die House slikt tegen de pijn van zijn been. Dr. Cuddy helpt hem met afkicken. Of toch niet?

Verloop aflevering

Afleveringen van de serie verlopen vaak volgens een vast stramien:

  • Bij een patiënt manifesteert zich een aandoening, meestal in acute vorm en levensbedreigend.
  • House en zijn ondergeschikten beginnen aan de differentiële diagnose en proberen de ziekte te herkennen en te bestrijden.
  • Onveranderlijk zitten zij ernaast, hetgeen blijkt uit de verslechterde toestand van de patiënt (soms juist door toedoen van de betreffende medicijnen).
  • Rond de 38e minuut van een aflevering krijgt House dan een "openbaring" (meestal door iets dat totaal ongerelateerd is aan de symptomen), waarna hij de juiste diagnose stelt. Meestal gaat het om een extreem zeldzame aandoening die vrijwel geen enkele arts ooit te zien krijgt: de serie heeft wat dit betreft geen enkele medische realiteitswaarde. In drie seizoenen heeft hij slechts één maal een foute einddiagnose gesteld, onder invloed van narcotica-onthouding.

Tussendoor behandelt hij op vrijwel achteloze wijze patiënten met normale symptomen, iets waar hij een hekel aan heeft. Invallen voor EHBO-beurten zijn een geregeld terugkomend voorwerp van weddenschappen.

Rolverdeling

  • Hugh Laurie - Dr. Gregory House - Hoofd afdeling "Diagnostic Medicine", specialist in besmettelijke infectieziekten en nefroloog.
  • Robert Sean Leonard - Dr. James Wilson - Hoofd afdeling Oncologie en House' beste (en enige) vriend.
  • Lisa Edelstein - Dr. Lisa Cuddy - Hoofd van Princeton Plainsboro Teaching Hospital. Ze is dan ook House' baas. Cuddy is endocrinoloog.
  • Jennifer Morrison - Dr. Allison Cameron - Immunoloog, werkte onder leiding van House. Nadat ze haar ontslag had aangeboden in de finale van seizoen 3, is ze werkzaam als senior behandelend arts op de Eerste Hulp afdeling van PPTH. Nadat het team van House in het begin van seizoen 6 flink is uitgedund keert zij samen met Chase terug in het team. Op 26 september 2009 werd door Fox bekend gemaakt dat Morrisons personage Allison Cameron stopt in het midden van House seizoen 6. [1]
  • Jesse Spencer - Dr. Robert Chase - IC-arts, werkte onder leiding van House. Nadat hij in de finale van seizoen 3 werd ontslagen door House, is hij werkzaam als chirurg op de chirurgieafdeling van PPTH. Nadat het team van House in het begin van seizoen 6 flink is uitgedund keert hij samen met Cameron terug in het team.
  • Omar Epps - Dr. Eric Foreman - Neuroloog, werkt onder leiding van House. Nadat hij in seizoen 3 ontslag had genomen, maar nergens werk kon vinden doordat hij veel eigenschappen van House had overgenomen is hij teruggekomen naar PPTH om weer voor House te werken.
  • Peter Jacobson - Dr. Chris Taub - Plastisch chirurg, werkte onder leiding van House. In de aflevering 'Ugly' werd duidelijk waarom hij gestopt was met zijn praktijk, namelijk omdat hij overspel had gepleegd met een zuster en zijn partners hem alleen beloofden om dit stil te houden als hij ontslag zou nemen. Van de drie nieuwe teamleden is Taub degene die het meest tegen House ingaat. Aan het begin van seizoen 6 stapt hij op omdat hij denkt dat House is gestopt met werken bij PPTH.
  • Olivia Wilde - Remy Hadley - "Thirteen" - Internist, was nummer 13 van de 40 mensen die House had aangenomen voor de baan en iedereen blijft haar 'Thirteen' noemen, ook al is het 'spel' over. In 'House's Head' noemt Cuddy haar 'dr. Hadley', waarop House tegen Cuddy zegt dat hij haar naam niet eens weet. In de aflevering 'Emancipation' stelt zij zichzelf echter voor als Remy Hadley. In de aflevering 'You Don't Want To Know' komt uit dat Thirteens moeder is gestorven aan de ziekte van Huntington. In de finale van seizoen 4 besluit ze zichzelf toch eindelijk te testen en komt uit dat ze de ziekte ook heeft. Foreman en House hebben beiden opmerkingen gemaakt over haar vermeende biseksualiteit. Dit vermoeden wordt in seizoen 5 bevestigd. In seizoen 5 krijgt ze een relatie met Foreman die aan het begin van seizoen 6 wordt beëindigd nadat Foreman haar ontslaat uit het team.

Terugkerende cast

  • Steve McQueen - Een door Dr. House zelf gevangen rat die dienst doet als huisdier en tevens regelmatig als proefkonijn door zijn baasje wordt ingezet. Deze rat is genoemd naar de acteur waar Hugh Laurie fan van is. Steve McQueen is een natuurlijke dood gestorven.
  • Coma Guy - Een naamloos personage dat al vele jaren in coma ligt. Dr. House brengt veel tijd bij hem door, niet als dokter, maar om te ontsnappen aan confrontaties, zijn lunch te nuttigen of om z'n favoriete televisieseries te kijken. Niet te verwarren met Vegetative State Guy, die in de aflevering 'Son of a Coma Guy' te zien was. (Seizoen 3)
  • Nurse Brenda Previn - Hoofdzuster. Heeft een flinke dosis ironie.
  • Marco - Apotheker in PPTH.
  • Michael Weston - Lucas Douglas - Privé-detective die House inhuurt om Wilson in de gaten te houden. Ook gebruikt House hem om in de privélevens van zijn team te spitten. In seizoen 6 is dit de vriend van Lisa Cuddy.
  • Nurse Jeffrey Sparkman Een mannelijke verpleegkundige die een bloedhekel heeft aan House en hem ook op zijn plaats zet. Acteur Patrick Price vertolkt hem in 2 afleveringen van seizoen 6 en Nurse Jeffrey Sparkman is de hoofdrolspeler in de 'Bitchtapes' in de InHouse App voor de Ipod en Iphone die in de zomer van 2010 elke maandag uit wordt gebracht. Nurse Jeffrey gaat hierin op zoek naar bewijs dat Gregory House iets doet wat niet door de beugel kan.

Niet langer in cast

  • Chi McBride - Edward Vogler - Miljardair, eigenaar van een farmaceutisch bedrijf en hoofd van bestuur ziekenhuis, verlaat de serie omdat het bestuur wil dat Dr. House aanblijft.
  • Sela Ward - Stacy Warner - Ex-vriendin van Dr. House waarmee hij in het verleden samenwoonde en voormalig advocaat van het Princeton-Plainsboro Teaching Hospital. We zien Stacy voor het eerst in de aflevering 'Three Stories' waarin wordt uitgelegd hoe House aan z'n manke been komt. In de aflevering 'Honeymoon' zien we hoe ze House smeekt om hulp omdat haar man, Mark, volgens haar erg ziek is. House stelt de diagnose voor Mark en Stacy wordt door Cuddy aangenomen als advocaat voor het ziekenhuis. Stacy blijft tot de elfde aflevering van het tweede seizoen 'Need to Know'. Stacy besloot in deze aflevering om voor House te kiezen, maar verlaat in dezelfde aflevering het ziekenhuis omdat House heeft gezegd dat ze beter af is zonder hem.
  • David Morse - Michael Tritter - Detective Michael Tritter zien we voor het eerst in de vijfde aflevering van het derde seizoen "Fools for Love". Hij komt naar de kliniek met een probleempje, House ziet al wat er aan de hand is maar Tritter wil hem niet geloven. House wil weggaan, maar Tritter schopt zijn stok weg zodat House bijna tegen de deur valt. House besluit om toch maar even te kijken of het een infectie is en steekt de thermometer op een wat oncomfortabele plaats om daarna weg te lopen. En zo begint de 'Tritter arc'. Tritter zint op wraak, eist excuses en gaat uiteindelijk achter House aan door zijn drugsgebruik en het feit dat hij Wilsons handtekening heeft vervalst om Vicodin te krijgen. Hierna volgen wat slechte tijden voor de vriendschap tussen House en Wilson, aangezien Wilsons auto wordt meegenomen, zijn bankrekening geblokkeerd en hij mag ook geen recepten meer uitschrijven in verband met een 'politieonderzoek'. Waar Tritter de bevoegdheid vandaan haalt om Wilson dit allemaal aan te doen is een raadsel. Stacy Warner zou Wilson hier waarschijnlijk beter mee hebben kunnen helpen dan zijn huidige advocaat. House zelf doet er alles aan om toch Vicodin te krijgen, terwijl Tritter iedereen irriteert met zijn vragen en constante kauwgomgekauw. Uiteindelijk komt het aan op een rechtszaak en na een interessante wending in de rechtszaal is toch eindelijk het einde aangekomen van de 'Tritter arc'. We zien Tritter voor het laatst in de elfde aflevering van het derde seizoen 'Words and Deeds'.
  • Anne Dudek - Amber Volakis - Ook bekend als 'Cutthroat Bitch' (vrij vertaald: doortrapt kreng). Amber was één van de 40 potentiële kandidaten voor een baan onder leiding van House. Ze zat in de 'top 4', maar werd uiteindelijk als laatste ontslagen. Ze keert echter verrassend terug in de elfde aflevering van het vierde seizoen, als Wilsons nieuwe vriendin. House en Amber hebben het vaak met elkaar aan de stok en ruziën vooral over wie tijd mag doorbrengen met Wilson. In de seizoensfinale van seizoen vier, een dubbelaflevering, neemt Amber afscheid van de serie. Door de gevolgen van een ongeluk en een verkeerd "onschuldig" medicijn, overlijdt de vriendin van Wilson. Ook aan het eind van seizoen 5 keert ze terug als hallucinatie van House.
  • Kal Penn - Dr. Lawrence Kutner - Gespecialiseerd in sport en herstel. Werkt onder leiding van House. Kutner is het meest enthousiaste nieuwe teamlid en vindt de illegale praktijken van House vermakelijk. In aflevering 20 van seizoen 5 blijkt hij om onduidelijke reden zelfmoord te hebben gepleegd door een schot in de slaap met zijn eigen wapen. Acteur Kal Penn (dokter Kutner) was vrijwilliger voor het campagneteam van Barack Obama en kreeg, na diens verkiezing tot president van de VS, halverwege seizoen 5 een baan aangeboden op het Witte Huis. Dit was de aanleiding voor het abrupte verdwijnen van zijn karakter uit de serie.
  • Jennifer Morrison - Dr. Allison Cameron - Immunoloog, werkte onder leiding van House. Nadat ze haar ontslag had aangeboden in de finale van seizoen 3, is ze werkzaam als senior behandelend arts op de Eerste Hulp afdeling van PPTH. Op 26 september 2009 werd door Fox bekend gemaakt dat Morrison personage Allison Cameron stopt in midden van House seizoen 6.

Awards

In 2006 ontving House een prestigieuze Peabody Award, de Peabody jury noemde House de meest vernieuwende medische serie in de afgelopen tien jaar, met name door het uiterst onorthodoxe hoofdpersonage; Dr. Gregory House.

Bedenker David Shore won in 2005 een Emmy Award voor zijn werk in de aflevering Three Stories uit seizoen 1.

2006 en 2007 vormden goede jaren voor Hugh Laurie, voor zijn rol als Dr. Gregory House ontving hij twee jaar na elkaar de Golden Globe voor Beste acteur in een Televisie dramaserie. Ook ontving Hugh Laurie in 2007 en 2009 de Screen Actors Guild Award voor Beste mannelijke acteur in een Televisie dramaserie.

Afleveringen

Zie Lijst van afleveringen van House voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Trivia

  • In de meeste afleveringen drinkt House uit dezelfde rode beker. Als hij een keer uit een andere beker drinkt van een collega, constateert House dat die collega, die op dat moment ziek thuis is, waarschijnlijk een loodvergiftiging heeft en daarom ziek is: de beker is een product van knutseltijd op school en beschilderd met loodhoudende verf.
  • House klinkt als een echte Amerikaan, maar Hugh Laurie is eigenlijk Brits.
  • Jesse Spencer (Dr. Robert Chase) en Jennifer Morrison (Dr. Allison Cameron) waren in werkelijkheid verloofd. In Augustus 2007 werd bekend dat de bruiloft is afgelast.
  • De t-shirts en overhemden die House aanheeft worden eerst een nacht in een balvorm gewikkeld, zodat ze er extra kreukelig uitzien.
  • House draagt altijd spijkerbroeken met een 'gedragen' look, en ook altijd dezelfde zwarte riem.
  • Cameron, Chase en Foreman worden vaak 'Ducklings' genoemd in het 'House' fandom, omdat ze House overal in volgen en zich makkelijk laten overhalen. Op TWOP worden ze de 'Cottages' genoemd, oftewel 'kleine huisjes (houses)'
  • Een anagram voor 'Gregory House' is 'Huge ego, sorry'. Met 'Dr Greg House' kun je 'Hector does go rug.' maken (wordt vermeld in aflevering "House Training").
  • De zeldzame ziekte lupus wordt erg vaak genoemd in de serie als een mogelijke diagnose voor een patiënt. David Shore kreeg zelfs een award van de organisatie Lupus L.A. voor het bekender maken van deze ziekte.
  • Vanwege staking van de scriptschrijvers telt seizoen 4 slechts 16 afleveringen. De staking begon na aflevering 12 en duurde 4 maanden. Aanvankelijk wilde FOX direct verder gaan aan seizoen 5, maar gezien het feit dat het seizoen niet een waardige slotaflevering had gekend, werd er besloten toch nog 4 afleveringen bij te maken die tot de ontknoping van het seizoen zouden moeten leiden.
  • De naam van de dokter Eric Foreman wordt ook gebruikt in That '70s Show.

Referenties

Externe links