Zuidplaspolder

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Siets95 (overleg | bijdragen) op 16 mei 2011 om 21:07.
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
De Zuidplaspolder bij Moordrecht

De Zuidplaspolder is een droogmakerij in de provincie Zuid-Holland, gelegen tussen Zevenhuizen, Moerkapelle, Waddinxveen, Gouda, Moordrecht en Nieuwerkerk aan den IJssel. In deze polder bevindt zich het laagste punt van Nederland en zelfs het laagste punt van de Europese Unie op een gedeelde eerste plek met de Lammefjord in Denemarken, met 6,76 meter onder NAP.[1] [2][3]

Geschiedenis

Door intensieve veenwinning heeft tot in de 19e eeuw een groot meer bestaan, de "Zuidplas". Hier waren risico's aan verbonden voor het omliggende gebied. Bovendien hechtte men grote waarde aan landbouwgrond in de 19e eeuw. Koning Willem I nam in 1816 het besluit voor het droogleggen van de plas. In de jaren daarna werd een ruimtelijk inrichtingsplan opgesteld. Op basis van een lijn tussen de kerken van Moerkapelle en Moordrecht werd een raster ontworpen met daarin "blokken" van ongeveer 800 × 800 meter. De sloten eromheen worden "tochten" genoemd. In 1825 werd begonnen met de daadwerkelijke drooglegging van het gebied. Met behulp van dertig windmolens werd de polder leeggemalen naar een ringvaart en in 1840 was de klus geklaard. Veertig jaar later namen stoomgemalen (voor het eerst gebruikt in de Zuidplaspolder) de taak van de molens over om de waterstand te regelen.

Tegenwoordig staan er elektrische gemalen. Op enkele plaatsen na is het oorspronkelijke raster bewaard gebleven.

Toekomst

De Zuidplaspolder, die voorheen deel uitmaakte van het Groene Hart, zal zijn landelijke status in de 21e eeuw geheel verliezen. Het gebied zal een grote gedaanteverandering ondergaan. De laatste grote stadsuitbreiding van Nederland is hier gepland. In het gebied liggen al de A12 en A20, de spoorlijnen Gouda-Den Haag en Gouda-Rotterdam en de HSL. De metro van Rotterdam heeft zijn eindpunt in Nesselande, aan de rand van de polder en een mogelijke uitbreiding van de RandstadRail van Zoetermeer naar Rotterdam (ZoRo-lijn) schampt de polder aan de westzijde. Aan de oostzijde van Zoetermeer kan op die manier een nieuw vervoersknooppunt ontstaan, waar de A12, mogelijk verlengde A16, ZoRo-lijn, HSL en de spoorlijn Gouda-Den Haag samen komen. Door de al bestaande infrastructuur nog sterk uit te breiden kan de Zuidplaspolder geheel verstedelijkt worden.

Het is niet de bedoeling dat er een nieuwe stad wordt gebouwd, maar dat de omliggende steden kunnen uitbreiden in de polder. In de meest extreme variant (Zoetermeest genaamd) zou Zoetermeer uitgroeien tot de vijfde stad van Nederland. Behalve woningen moeten er ook bedrijven en kastuinbouw komen. Aan de noordzijde zal als natuurcompensatie het nieuwe recreatiegebied Bentwoud komen, dat loopt van Zoetermeer tot Waddinxveen.

Zie ook

Externe link

  1. Uitersten bezocht 2 juni 2010
  2. Geschiedenis van Nieuwerkerk aan den IJssel bezocht 2 juni 2010
  3. CIA The World Factbook bezocht 2 juni 2010