St. Bonifatiuscollege

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
St. Bonifatiuscollege
Sint Bonifatiuscollege 2009 1.jpg
Algemeen
Locatie Utrecht
Opgericht 1922
Type havo, atheneum, gymnasium
Denominatie Rooms-Katholiek
Bevoegd gezag Willibrord Stichting
Personen
Rector Mevrouw H. Schreuder
Leraren 140
Leerlingen 1489
Overig
Afkorting Boni
Website http://boni.nl/
Sint Bonifatiuscollege 2009 2.jpg
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs

Het St. Bonifatiuscollege (ook wel Boni genoemd) is een Nederlandse rooms-katholieke middelbare scholengemeenschap voor gymnasium, atheneum en havo in de Utrechtse wijk Abstede. De school is genoemd naar de middeleeuwse heilige bisschop Bonifatius.

Anno 2006 telt de school ongeveer 140 medewerkers en 1400 leerlingen. Meer dan de helft van de leerlingen is afkomstig uit de stad Utrecht, de overige leerlingen komen vanuit de regio. In januari 2018 is H. Schreuder aangesteld als rector van het St. Bonifatiuscollege.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In september 1922 ging het St. Bonifatiuslyceum als eerste gemengde, katholieke middelbare school van Nederland van start met negen docenten en vijfentachtig leerlingen. De nieuwe school werd als lyceum gesticht. Dat betekende dat gymnasiasten en HBS-ers de eerste twee jaar samen de lessen volgden. In 1945 werd het lyceum uitgebreid met een MMS en in 1948 kwam de HBS-a erbij. Deze samenstelling duurde tot 1968 toen de Mammoetwet werd ingevoerd. Hiermee verscheen de samenstelling zoals we die vandaag nog kennen: een college met gymnasium, atheneum en havo. In deze periode was de school gehuisvest aan de Kromme Nieuwegracht.

De 85 leerlingen in 1922 werden er 403 (onder wie 89 meisjes) in 1939. In 1970 werd het Bonifatiuscollege met 1725 leerlingen de grootste middelbare school van Nederland. Het aantal meisjes vormde in die tijd de helft van de leerlingenpopulatie. Maar de school, zo vond men, groeide uit haar voegen. De dependance in Overvecht ging daarom zelfstandig door als College De Klop. Sindsdien is het leerlingenaantal op het Boni geleidelijk weer gegroeid, van 1100 tot ruim 1400.

Gebouwen[bewerken | brontekst bewerken]

De school is gevestigd in een tweetal gebouwen: het hoofdgebouw aan de Fockema Andreaelaan 7, gebouwd in 1960, en het tegenover gelegen brugklasgebouw aan de Fockema Andreaelaan 9, gebouwd in 2005. Het hoofdgebouw staat op de nominatie om gerenoveerd te worden danwel gesloopt voor nieuwbouw.

Rectoren[bewerken | brontekst bewerken]

Bekende oud-leerlingen en leraren[bewerken | brontekst bewerken]

Oud-leerlingen[bewerken | brontekst bewerken]

Leraren[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Commons heeft mediabestanden in de categorie Sint Bonifatiuscollege.