Star Wars: Legends

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zie artikel Expanded Universe verwijst naar deze pagina, voor de Expanded Universe van Star Trek zie het artikel Star Trek
Star Wars Logo.svg

Star Wars: Legends, voorheen bekend als Star Wars Expanded Universe (EU), is een overkoepelende term voor alle officiële Star Warsmedia, los van de bioscoopfilms. Deze media spelen vaak in op gebeurtenissen uit het Star Wars-universum die niet te zien waren in de zeven Episodes van de Star Wars saga. Tegenwoordig valt het niet meer in de officiële Star Wars continuïteit (ook wel Canon genoemd).

Een deel van de Star Wars fans is erg gesteld op het oude Expanded Universe, en zagen de verhalen die erin verteld werden als een belangrijk onderdeel van het Star Wars verhaal. George Lucas daarentegen gaf in verschillende interviews aan dat wat hem betreft het enige echte Star Wars zijn films waren, die het verhaal over Anakin Skywalker vertelden en dat het Expanded Universe een zandbank was voor Star Wars fans en dat de content die er verscheen, niet behoorde tot zijn Star Wars wereld.[1]

Verhaalperiodes[bewerken]

Daar waar de zes films zich afspelen in een tijdsperiode van ongeveer 36 jaar, bestrijkt het Expanded Universe vele duizenden jaren. Het oudste werk dat het Expanded Universe chronologisch gebruikte is Tales of the Jedi, een stripserie die zich 5000 jaar voor de films afspeelt.

Het Expanded Universe wordt doorgaans opgedeeld in de volgende periodes: (Zie ook het artikel Star Warschronologie)

  • De Oude Republiek (5000 - 1000 BBY)

In dit tijdperk zijn de Jedi in grote aantallen aanwezig en bewaken de vrede. De stripserie Tales of the Jedi speelt zich in deze periode af. De Knights of the Old Republic-serie vindt ook in deze periode plaats, evenals de Darth Bane series. De Sith zijn bijna allemaal uitgeroeid door machtsstrijd tussen de Sith. Darth Bane zet daarom de Rule Of Two in: slechts 1 Leerling en 1 Meester.

  • De Opkomst van het Keizerrijk (1000 - 0 BBY)

Deze periode speelt zich af rond Episode I, II en III nadat er wordt aangenomen dat de Sith uitgestorven zijn. De Sith opereren echter achter de schermen met 1 Meester en 1 Leerling om machtsstrijd tussen hen te voorkomen. In deze periode begint de Republiek te vervallen, en laat Senator Palpatine alias de Sith Meester Darth Sidious zich verkiezen tot Kanselier van de Galactische Republiek, en wordt uiteindelijk de Keizer van het Galactisch Keizerrijk met Sith Leerling Darth Vader aan zijn zijde. Sidious/Palpatine weet de Jedi te verzwakken en veel macht te verwerven door de Kloonoorlogen. Bevel 66 doet de rest.

  • De Rebellen (0 BBY - 5 ABY)

De Oude Republiek is niet meer, maar er ontstaat al snel een opstand tegen het bewind van de Keizer. Deze periode begint wanneer de Rebellen de plannen van de Death Star bemachtigen, en eindigen met de dood van de Keizer. Episode IV, V en VI spelen zich af in deze periode.

  • De Nieuwe Republiek (5 ABY - 25 ABY)

Nu het Keizerrijk verslagen is, moeten de Rebellen een nieuwe overheid vormen. De Nieuwe Republiek ontstaat, maar met problemen. Luke Skywalker, de laatste Jedi, begint De Jedi Orde weer op te bouwen met het trainen van nieuwe Jedi.

  • De Nieuwe Jedi Orde (25 - 40 ABY)

De Jediridders zijn weer met een groot aantal, en na tientallen jaren oorlog komt er eindelijk vrede. In deze periode dient zich een nieuwe vijand aan: de Yuuzhan Vong. Deze periode wordt vooral behandeld in de romanserie De Nieuwe Jedi Orde.

  • Nalatenschap van De Kracht (40 – onbekende datum ABY)

Er is vrede met de Yuuzhan Vong, en de nieuwe Galactische Federatie wordt gevormd. Maar de Duistere Kant van De Kracht is nog niet geheel verdwenen. Een nieuwe Sith dreigt op te staan, een nog sterker dan Darth Vader of Darth Sidious. In deze periode groeien de nakomelingen van Luke Skywalker op, en zetten De Skywalker Traditie om Jedi’s te worden voort.

Media in het Expanded Universe[bewerken]

Film en televisie[bewerken]

Radio en audio[bewerken]

Een radiobewerking van A New Hope werd voor het eerst uitgezonden op National Public Radio in 1981. Later werden ook de andere twee films uit de originele trilogie verwerkt tot hoorspelen. Deze hoorspelen bevatten nieuw achtergrondmateriaal dat Lucas had bedacht, maar niet gebruikt in zijn films.

Lange tijd was Rebel Mission to Ord Mantell de enige Star Warsradioserie die niet was gebaseerd op een van de films. Maar tussen 1995 en 1998 werden vele Star Warshoorspelen gemaakt zoals Tales of the Jedi (1995), Tales from the Mos Eisley Cantina (1995), Dark Empire (1996), Dark Empire II (1996), Empire's End (1997), Dark Forces (1998) en Crimson Empire (1998).

Boeken[bewerken]

Op Star Wars gebaseerde fictie dateert al terug tot 1976, toen de eerste film verscheen. Dit was een romanversie van "A New Hope". Het eerste boek dat niet was gebaseerd op de films was Splinter of the Mind's Eye in 1978.

De Star Wars fictie had zijn hoogtepunt tijdens de periode dat de originele serie gemaakt werd (1977-1983). In 1991 werkte Timothy Zahns reeks Thrawn Trilogy nieuwe interesse in Star Warsboeken. Nadien zijn vele boeken verschenen. Noemenswaardig zijn The X-wing Series van Michael A. Stackpole en Aaron Allston, The Jedi Academy trilogy en Tales From...-serie door Kevin J Anderson en The New Jedi Order-serie van verschillende auteurs.

Strips[bewerken]

Marvel Comics publiceerde Star Wars-stripboeken en bewerkingen van de films tussen 1977 en 1986. Hieraan werkten schrijvers als Archie Goodwin, Howard Chaykin, Al Williamson, Carmine Infantino, Gene Day, Walt Simonson, Michael Golden, Chris Claremont, Whilce Portacio, Jo Duffy en Ron Frenz mee. Voor jonge lezers maakte Marvel ook strips gebaseerd op de animatieseries, zoals Star Wars: Ewoks en Star Wars: Droids. Later ging ook Dark Horse Comics Star Wars-stripverhalen uitgeven. Star Wars was daarnaast een dagelijkse krantenstrip die liep van 1979 tot 1984

Computer- en videospellen[bewerken]

Sinds 1983 zijn er meer dan 12 computerspellen gemaakt met de titel Star Wars, te beginnen met Star Wars: The Empire Strikes Back, gepubliceerd voor de Atari 2600 door Parker Brothers.

Star Wars spellen bestaan in vele varianten. De eerste Star Wars first person shooter was "Star Wars: Dark Forces", uitgebracht door LucasArts in februari 1995. Een bekend strategiespel uit het franchise is Star Wars: Rebellion.

Multimediaprojecten[bewerken]

Mockumentaries[bewerken]

Speelgoed[bewerken]

In de loop der jaren is er van Star Wars veel speelgoed uitgebracht, waaronder de LEGO Star Warsserie. Ook deze speelgoedsets introduceerden soms nieuwe personages en omgevingen.

Continuïteit[bewerken]

Nieuwe continuïteit[bewerken]

Op 25 april 2014 heeft Lucasfilm, nu onder haar nieuwe eigenaar Disney, bekendgemaakt dat de verhalen uit de Expanded Universe niet meer deel zouden uitmaken van de officiële Star Wars continuïteit. Dit in verband met de nieuwe reeks films die zich ca. 30 jaar na de gebeurtenissen uit de Originele Trilogie afspelen, aangezien de filmmakers een andere visie hadden op wat er zich na Return of the Jedi afspeelde. Dit geldt voor al het EU-materiaal dat een eerste publicatiedatum van vóór laatstgenoemde datum heeft. Het oude materiaal wordt niet helemaal verworpen, maar beschouwd als legendes, onder de naam Star Wars: Legends.

Binnen Lucasfilm werd de Story Group opgericht, die ervoor moet zorgen dat er een zekere continuïteit is tussen de verschillende Star Wars verhalen die verschijnen, en er in de verschillende media geen contradicties opduiken op materiaal dat al eerder werd uitgebracht, zoals het geval was in het oude EU.

Oude continuïteit[bewerken]

Officieel zou het Expanded Universe een perfecte aansluiting moeten zijn op de zes films. Alle films en alle media uit het Expanded Universe worden geacht één groot verhaal te vormen. In praktijk blijkt dit echter lastig, vooral daar veel Star Wars media werd geproduceerd door andere mensen dan George Lucas (de bedenker van de films), die allemaal hun eigen ideeën hadden over het Star Wars universum. Dit heeft al een paar maal geleid tot de productie van media die qua verhaal in strijd zijn met de films of elkaar.

Lucasfilm hield sterk toezicht op de media binnen het Expanded Universe. George Lucas zelf deed maar weinig aan het Expanded Universe. Volgens eigen zeggen bevatten de zes films alles wat hij wilde vertellen. Om het een en ander te verduidelijken voor fans, worden alle Star Wars media voorzien van een code die aangaf in welke mate deze media in overeenstemming was met de films. Deze code werd gehandhaafd door Lucas Licensing, en kende vier niveaus: G, C, S, en N.

  • G (George Lucas): media met dit teken zijn geheel in overeenstemming met wat George Lucas zelf in gedachten had. In deze groep zitten in eerste instantie de zes films, inclusief hun verwijderde scènes en nooit gefilmde scènes. Verder omvat deze groep alle media die rechtstreeks gebaseerd zijn op de films, zoals de romanversies en de radiobewerkingen.
  • C (continuity): de hoofdgroep van het Expanded Universe. Al het materiaal dat niet in de overige groepen valt komt in deze categorie, en telt als officieel onderdeel van het Star Warsuniversum tenzij de gebeurtenissen in tegenspraak zijn met die uit de G-categorie.
  • S (secondary): dit refereert aan oudere, minder accurate EU-werken. Voorbeelden zijn het role-playing-game Star Wars Galaxies.
  • N: de laagste categorie. Media in deze categorie wordt doorgaans niet gezien als officieel onderdeel van het Star Warsuniversum. Deze media laten vaak zien wat er zou zijn gebeurd onder andere omstandigheden.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]