Station Quévy

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Station Quévy
Gare-Quévy-bv.jpg
Opening 12 december 1857
Sluiting 1998 (goederen)
Telegrafische code LQV
Aantal perrons 2
Lijn(en) 96
Coördinaten 50° 20′ NB, 3° 55′ OL
Reizigerstellingen[1]
-Weekdag
-Zaterdag
-Zondag
(2015)
160
-
-
Beheerder NMBS
Station Quévy (Belgisch spoorwegstation)
Station Quévy
Stationsinformatie NMBS
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Quévy is een spoorwegstation langs spoorlijn 96 (Brussel - Bergen - Quévy) in Aulnois, nu een deelgemeente van Quévy. Het station is het laatste station op spoorlijn 96 vóór de Franse grens. In Frankrijk loopt de spoorlijn verder naar Parijs. Sinds december 2008 zijn er echter vanaf dit station geen reizigersverbindingen meer richting Frankrijk.

Hoewel het station in de toenmalige gemeente Aulnois (nu deelgemeente van Quévy) ligt, heeft de NMBS het station "Quévy" genoemd om verwarring met het nabijgelegen Franse Aulnoye met station Aulnoye-Aymeries aan dezelfde spoorlijn te vermijden. Om het nog ingewikkelder te maken, heet de bushalte van de TEC bij dit station: "Gare Aulnois".

Het grote vervallen station was ooit een belangrijk grensstation waar de treinen tussen Brussel en Parijs stopten, enerzijds voor de grenscontrole, anderzijds voor een locomotiefwissel. Boven een aantal sporen kon de spanning omgeschakeld worden tussen het Belgische voltage (3000 V gelijkstroom) en het Franse (25 kV wisselstroom). Er zijn geen loketten meer in het station.

Vanaf december 2018 zal het reizigersvervoer opnieuw hervat worden tussen Quévy-Grens en Feignies. Er wordt een nieuwe InterCity ingelegd vanuit Bergen die de klassieke spoorlijnen zal volgen om Aulnoye-Aymeries te bereiken; deze stopt echter niet in Quévy. Vanuit Aulnoye kan er overgestapt worden op een Franse Intercité naar Parijs. Het is de bedoeling dat er in de toekomst een volwaardige InterCity gaat rijden tussen Bergen en Parijs, dit ter vervanging van de Thalys die deze steden verbond tot en met april 2015.

Treindienst[bewerken | brontekst bewerken]

Weekregeling:

Treintype Verbinding Dienstregeling
L Quévy - Bergen - Doornik 1×/u, tijdens de piekuren verlengd tot Moeskroen.
IC-06 Quévy - Bergen - 's Gravenbrakel - Brussel - Brussels Airport-Zaventem 1×/dag uitzonderlijk, vertrekt normaal vanuit Bergen
P Quévy - Bergen - Brussel - Schaarbeek 1× in de ochtend
P Quévy - Bergen 2× in de ochtend
Zie de categorie Quévy train station van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.