Station Sint-Gillis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Station Sint-Gillis
Station Sint-Gillis - Foto 1 (2009).png
Telegrafische code (H) 1001730
Aantal perrons 2
Lijn(en) 60
Coördinaten 51° 1′ NB, 4° 7′ OL
Reizigerstellingen[1]
-Weekdag
-Zaterdag
-Zondag
(2015)
155
25
20
Beheerder NMBS
Station Sint-Gillis (Belgisch spoorwegstation)
Station Sint-Gillis
Stationsinformatie NMBS
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Het station Sint-Gillis is een spoorweghalte langs spoorlijn 60 (Jette - Dendermonde) in Sint-Gillis-bij-Dendermonde, een deelgemeente van Dendermonde.

De naam van het station schept soms verwarring. Er ligt namelijk in Brussel een gemeente die Sint-Gillis heet. Hoewel officieel 'Sint-Gillis', wordt om die reden de naam op infoborden (voornamelijk in Brusselse treinstation) soms als 'Sint-Gillis (Dendermonde)' weergegeven. Er zijn in het verleden verschillende voorstellen geweest de stationsnaam te veranderen naar 'Sint-Gillis-bij-Dendermonde' (wat zou overeenkomen met de plaats waar het naar vernoemd is), vooralsnog hebben deze voorstellen geen ingang gekregen.

Sint-Gillis is een stopplaats. De perrons zijn onverhard en beschikken over enkele schuilhuisjes van het nieuwe type. Aan de overkant van de straat kan men de fiets stallen in een oud, aftands rek. Tevens is vlak bij het station een bushalte te vinden. Er is geen parking voorzien. Het station ligt in een uitgesproken bocht. Aangezien geen ontsporingsrails te vinden zijn levert dit bij doorgaande treinen een potentieel gevaar op voor mensen die op het bankje zitten; dat is namelijk in de bocht geplaatst.[bron?]

Dit alles zorgde ervoor dat Sint-Gillis in Het Grote Treinrapport 2009 van de krant Het Nieuwsblad slechts een beschamende 3,3 op 10 kreeg. In het kader van het Gewestelijk ExpresNet zou deze stopplaats binnenkort[wanneer?] opgefrist worden (net zoals Heizijde en Lebbeke op dezelfde lijn reeds onder handen genomen zijn). Deze werken zouden onder meer de ophoging van de perrons, de vernieuwing van de signaletica en een nieuwe fietsenstalling behelzen.[bron?]

Er ligt ook een noodhalte enkele honderden meters noordwaarts langs spoorlijn 52 (Dendermonde - Antwerpen). Sinds de opheffing van het reizigersverkeer op het gedeelte Dendermonde - Puurs, waarlangs Sint-Gillis ligt, baten de Belgische Vrienden van de Stoomlocomotief (BVS) de stoomspoorlijn Dendermonde-Puurs (SDP) uit. Hier is nu door de BVS een klein perron voorzien voor de stoomtrein, maar deze stopt er in principe niet.

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Treindienst[bewerken | brontekst bewerken]

Treintype Verbinding Dienstregeling
S10 Dendermonde - Brussel - Aalst Dagelijks: 1x/u
S3 Dendermonde - Brussel - Zottegem Week: 1x/u