Naar inhoud springen

Taeke Friso de Jong

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Magere Hein (overleg | bijdragen) op 19 jun 2019 om 17:14. (Wijzigingen door 77.161.14.115 (Overleg) hersteld tot de laatste versie door ErikvanB)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Taeke de Jong
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Persoonsgegevens
Volledige naam Taeke Friso de Jong
Geboren 28 juli 1948
Beroep(en) Beeldhouwer, medailleur
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Taeke Friso de Jong (Oudenrijn, 28 juli 1948) is een Nederlandse beeldhouwer en medailleur die in Kamerik zijn atelier heeft.

Zijn werk wordt gekenmerkt door beweging en de aandacht voor detail. Naast beelden en doopvonten maakt hij penningen en portretten. De materialen die De Jong in zijn werk gebruikt zijn brons, steen, terracotta en zilver. Zijn werken variëren in afmeting van zeer klein, zoals zijn penningen, tot monumentaal. Hij maakte een doopvont voor de Dom van Utrecht. Ook maakte hij voor de Grote Kerk in Vianen twee opdrachten; voor de Onze Lieve Vrouwekapel een crucifix getiteld Christus in Glorie en een staande kerkkandelaar, een annunciatie.

De Jong bezocht de Rijksakademie van beeldende kunsten in Amsterdam van 1968 t/m 1972. Hij oefende zijn tekenvaardigheid door bij Het Nationale Ballet in de oefenzalen te kijken: dans, beweging, lichaam. In de polder werd hij geïnspireerd door de dieren die hij er zag.

Op veel van zijn bronzen beelden in de openbare ruimte zijn bronzen vormen aangebracht met daarop de titel van het werk of andere informatie. Meestal bevinden deze zich op de sokkel of de voet van het werk.

In 2011 kreeg hij het verzoek een monument te maken om de treinramp bij Harmelen van 8 januari 1962 te herdenken. Het werd op 8 januari 2012 door Pieter van Vollenhoven onthuld.

Selectie van werken

Zie de categorie Taeke Friso de Jong van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.