Tales from Topographic Oceans

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Tales from Topographic Oceans
Album van Yes
Uitgebracht 20 december 1973
Opgenomen augustus-oktober 1973
Genre progressieve rock
Duur 1 uur 23 min. 42 s
Label(s) Atlantic Records
Producent(en) Yes en Eddie Offord
Chronologie
1973
Yessongs
  1973
Tales from Topographic Oceans
  1974
Relayer

(en) Allmusic-pagina
(en) MusicBrainz-pagina
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Tales from Topographic Oceans is een album uit 1973 van de Britse progressieve-rockband Yes. Het is het zesde studioalbum van de groep.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het dubbelalbum (twee elpees) is het controversieelste van de band, doordat er drastisch werd afgeweken van de tot dan toe bekende Yes-stijl. Ondanks deze radicaal andere richting, behaalde het album toch de nummer-1-positie in het Verenigd Koninkrijk. Het album is gebaseerd op het boek Autobiography of a Yogi van de Indiase yogi en goeroe Paramahansa Yogananda. Een voetnoot in dit boek vormde voor zanger Jon Anderson de basis van het conceptalbum.

Het album is misschien nog wel het bekendst doordat het voor toetsenist Rick Wakeman aanleiding gaf de band te verlaten. Hij was het niet eens met de in zijn ogen veel te hoogdravende muziek en liet zijn afkeur van het album blijken. Ook zette hij zich af tegen de nieuwe leefwijze van de overige leden van de groep, die waren overgeschakeld op macrobiotisch voedsel. Tijdens een van de concerten at Wakeman demonstratief een afhaalcurry op, daarmee aangevend het niet eens te zijn met deze muziek en deze nieuwe levensstijl. Na de tournee verliet hij de band, maar hij keerde in 1977 weer terug voor de opnamen van het album Going for the One.

"Tales" is tevens het debuut(studio)album voor drummer Alan White, die na de opnamen van Close to the Edge Bill Bruford verving.

Tracks[bewerken | brontekst bewerken]

  1. "The Revealing Science of God - Dance of the Dawn" - 22:22
    • De in 2003 uitgekomen Rhino-remaster van het album bevat een intro van twee minuten die uit de originele uitgave is weggelaten.
  2. "The Remembering - High the Memory" - 20:38
  3. "The Ancient - Giants Under the Sun" - 18:35
  4. "Ritual - Nous Sommes Du Soleil" - 21:37

Bezetting[bewerken | brontekst bewerken]

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • Het ontwerp van de hoes van het dubbelalbum is van architect Roger Dean. Dean heeft ook voor andere elpees van Yeshoezen ontworpen. Zijn surrealistische ontwerpen worden beschouwd als kunstwerken op zich, die in belangrijke mate hebben bijgedragen aan het verkoopsucces.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]