Taxi's in New York (stad)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Toyota Camry, het standaard type taxi in New York

De New York City Taxi, ook wel bekend als de NYC taxi of (Yellow) Cab, bestaat uit twee verschillende soorten taxi's, die al jaren het symbool zijn van de Amerikaanse stad New York.[1] De gele Medallion Cabs mogen in alle vijf stadsdelen van New York passagiers vervoeren, de groene taxi's (Street hail livery vehicles) ook wel bekend als Boro Taxi's, zijn niet toegestaan om passagiers te vervoeren in Lower Manhattan, LaGuardia Airport en John F. Kennedy International Airport, maar mogen wel in de rest van New York passagiers vervoeren.

De taxi's krijgen een bewijs "Medallion" van de New York City Taxi and Limousin Commission (TLC) en zijn privé eigendommen. In totaal rijden er 13.587 gelicenseerde taxi's in New York.[2] Sinds 2011 kreeg de New Yorkse taxi concurrentie van privébedrijven zoals Uber.

Organisatie[bewerken | brontekst bewerken]

Medallion taxi's en één Boro taxi

De New York City Taxi and Limousin Commission houdt toezicht over zo'n 100.000 voertuigen, waaronder luxe voertuigen (livery cars, limousines & black cars), forenzenbusjes, limousines, taxi's en invalidenvoertuigen.[3] Volgens de TLC Facebook uit 2020 waren er 118.398 taxi's en For Hire Vehicles aanwezig in New York. Deze zijn onder te verdelen in 13.587 Medallion Taxi's (3.171 geschikt voor invaliden), 2.895 Boro Taxi's (136 geschikt voor invaliden), 78.620 Black Cars, 23.043 Livery Cars (1.210 geschikt voor invaliden), 92 forenzenbusjes en 161 invaliden voertuigen.[4]

Besteld vervoer[bewerken | brontekst bewerken]

Livery Cars & Black Cars zijn luxere voertuigen in New York. Deze taxi's zijn alleen voor besteld vervoer bedoeld en opereren vanuit een thuisbasis. Deze voertuigen heten For Hire Vehicles en maken minstens 10.000 ritten per dag.[5]

Black Cars worden voornamelijk gebruikt door zakenlui en mensen uit hogere sociale klassen. Livery Cars zijn vrijwel gelijk aan de Black Cars, maar worden vaker gebruikt. Chauffeurs van Livery Cars & Black Cars ontvangen zo'n 10% van hun loon in contanten.

De invalidenvoertuigen zijn bestemd voor besteld vervoer en worden voornamelijk gebruikt voor het vervoer van en naar medische instellingen. De invaliden voertuigen worden om het half jaar geïnspecteerd op veiligheid en krijgen om de twee jaar een grondige inspectie, zowel interieur als exterieur.[4]

Taxi's[bewerken | brontekst bewerken]

De Medallion Taxi's zijn voornamelijk bedoeld voor vervoer in Manhattan, maar zijn inzetbaar in de gehele stad. Deze taxi's zijn open en kunnen aangehouden worden of staan gereed op een taxistandplaats. De Boro Taxi's zijn bedoeld voor het vervoer in de overige stadsdelen van New York maar mogen niet dienst doen in Manhattan onder 96th street en 110th Street, John F. Kennedy International Airport en LaGuardia Airport.

Lichtsysteem[bewerken | brontekst bewerken]

Voor 2011 voerden de taxi's jaren lang hetzelfde lichtsysteem; op het dak bevond zich een lichteenheid dat het taxinummer en de woorden 'Off' en 'Duty' toonde. Als het taxinummer brandde, was de taxi beschikbaar voor vervoer, als het taxinummer uit stond, was de taxi bezet. Als de woorden 'Off' en 'Duty' aanstonden, was de taxi buitendienst, maar als het taxinummer nog brandde, betekende het dat de taxi buitendienst was, maar wel passagiers mee nam in de richting waar de chauffeur naartoe ging.[6] In 2012 werd het nieuwe systeem ingevoerd, op het dak bevindt zich het taxinummer; Als het taxinummer verlicht is, is de taxi beschikbaar. Als het taxinummer uit staat is de taxi óf buiten dienst óf bezet.

Naast de taxi lampen, bevinden zich er ook knipperende lampen achter de grille en links van de kofferbak. Deze lampen worden aangezet door de chauffeur als hij/zij in problemen zit en zijn bedoeld om de politie te waarschuwen.

De taxi's mogen maximaal vier passagiers vervoeren, maar kinderen onder de zeven mogen op de schoot van hun ouder. Taxichauffeurs zijn verplicht om de eerste passagiers te vervoeren die ze zien en mogen geen ritten weigeren die buiten New York vallen, zoals ritten naar Newark Liberty International Airport, Nassau County of Westchester County.