Telegram (applicatie)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Telegram Messenger
Telegram (applicatie)
Schermafbeelding van een geheime chat in Telegram
Schermafbeelding van een geheime chat in Telegram
Ontwerper(s) Pavel Durov en Nikolai Durov
Ontwikkelaar Telegram Messenger LLP
Uitgebracht augustus 2013
Recentste versie 4.9.1 (Android)
5.0.11 (iOS)
3.4.1.0 (Windows Phone)
1.6.7(Desktop)
4.4.1 (macOS)
0.7.0 (web-applicatie) 
(28 augustus 2018 (Android)
12 oktober 2018 (iOS)
12 oktober 2018 (Windows Phone)
april 2019 (Desktop)
1 oktober 2018 (macOS)
30 december 2017 (web-applicatie))
Status Actief
Besturingssysteem Android, iOS, Windows Phone, Windows, macOS, Linux
Geschreven in Swift (iOS)
Categorie Instant messaging
Licentie GPL 2 of 3 (client), closed source (server)
Versiebeheer github.com
Website https://telegram.org/
Portaal  Portaalicoon   Informatica

Telegram is een gratis cross-platform berichtendienst waarvan de clients open source zijn. Telegram-gebruikers kunnen versleutelde en zelfvernietigende berichten, foto's, video's, stickers en bestanden (alle bestandstypes zijn ondersteund) tot 1,5 GB uitwisselen. Telegram is officieel beschikbaar voor Android, iOS, Windows Phone, macOS, Desktop (Windows, macOS en Linux) en daarnaast is er een webapplicatie. Door het ontbreken van standaard ingeschakelde end-to-endversleuteling en omdat de ontwikkelaars een eigen crypto-functie hebben gemaakt, waar meerdere beveiligingslekken in gevonden zijn,[1] betwisten veel experts de veiligheid van Telegram.[2]

Geschiedenis[bewerken]

Telegram werd in 2013 opgericht door de broers Nikolaj en Pavel Doerov, de oprichters van VK, het grootste sociale netwerk van Rusland.[3] Telegram Messenger LLP is een bedrijf gevestigd in het Verenigd Koninkrijk, en is eigendom van twee bedrijven van Pavel Durov in Belize en de Britse Maagdeneilanden.[4] Daarnaast is er ook een registratie in de Verenigde Staten en Panama. Ook hebben zij een postadres in Berlijn. Het heeft naar eigen zeggen geen banden met de Russische sociaalnetwerksite VK, maar dit wordt door meerdere bronnen betwist.[5][6] Nikolaj heeft het MTProto-protocol ontworpen waar de berichtendienst op is gebaseerd, terwijl Pavel financiële steun en infrastructuur verstrekt door middel van zijn Digital Fortress-fonds.

De overname van WhatsApp door Facebook had een hevige toename van nieuwe gebruikers bij Telegram tot gevolg. Naar eigen zeggen groeide de dienst met ongeveer 2 miljoen gebruikers op één dag.[7][8] Op 22 februari 2014 was WhatsApp door een storing urenlang onbruikbaar. Dit leidde tot een stormloop van nieuwe gebruikers bij Telegram. Door deze onverwachte en massale toestroom van nieuwe gebruikers werd het de servers te veel en beleefde ook Telegram een storing.[9]

Functies[bewerken]

Met Telegram kunnen geluidsmemo's, foto's, video's, stickers en allerlei soorten bestanden worden verstuurd. Groepschats kunnen 200.000 leden bevatten.[10] Telegram werkt ook met een vinkjessysteem, een vinkje betekent dat het bericht verstuurd is, terwijl het tweede vinkje betekent dat het bericht gelezen (geopend) is.

Telegram presenteert zichzelf als een gratis, veiliger, sneller en nuttiger dienst in vergelijking met alternatieven als WhatsApp.[11] Conversaties zijn, mits de gebruiker dit inschakelt, versleuteld met AES-256 met behulp van het MTProto-protocol ontwikkeld door Telegram.[12]

Chatfuncties[bewerken]

In Telegram zijn er twee verschillende soorten chats. Cloudchats gebruiken client-serverversleuteling en zijn toegankelijk vanaf meerdere apparaten. Geheime chats gebruiken daarentegen end-to-end-encryptie en zijn alleen toegankelijk voor de twee deelnemende apparaten. Telegram claimt dat derde partijen (inclusief Telegram-beheerders) geen toegang hebben tot je berichten. Je kunt bij berichten en media in geheime chats ook een zelfvernietigingstimer inschakelen, zodat het bericht van beide apparaten wordt verwijderd als de tijd is verstreken.

Daarnaast kan er twee-staps-verificatie aangezet worden in de instellingen, zodat er ook een wachtwoord wordt vereist als er ingelogd wordt op het account. Tevens kunnen alle ingelogde sessies worden bekeken en een voor een worden beëindigd.

Bots[bewerken]

Het is ook mogelijk om in Telegram gebruik te maken van bots die een chatgroep of chatkanaal voor de gebruiker opzoekt. Een chatkanaal is een eenzijdige chat waarbij de kanaalbeheerder(s) content of berichten sturen naar de leden. Deze kunnen gedeeld worden buiten Telegram of met andere Telegram-gebruikers.

Ook zijn er bots die willekeurige YouTube-filmpjes opzoeken, bij voorkeur gekoppeld aan een onderwerp, trefwoord of categorie.

Licentie[bewerken]

Het clientgedeelte van de software is open source, maar de serverzijde nog niet.[13] De auteurs noemen de gebruikte versleuteling van gegevens door de software als een van de belangrijkste voordelen, maar dit is niet onomstreden.[14] Op 19 december 2013 loofde Pavel Doerov 200.000 dollar in bitcoins uit voor diegene die in staat zou zijn om de versleuteling van Telegram te breken.[15] Echter wordt deze wedstrijd en beloning betwist, door beveiligings-experts zoals Moxie Marlinspike en Edward Snowden, als niets meer dan een marketingstunt, omdat de voorwaarden dusdanig zijn opgesteld dat het onmogelijk zou zijn om degelijk onderzoek uit te voeren.[16]

Gram[bewerken]

Telegram geeft een digitale munt uit: De Gram. Het zou de grootste uitgifte van een nieuwe munt zijn.[17][18][19]

Externe link[bewerken]