Thermometervogel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Thermometervogel
IUCN-status: Kwetsbaar[1] (2012)
Leipoa ocellata.jpg
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Galliformes (Hoendervogels)
Familie: Megapodiidae (Grootpoothoenders)
Geslacht: Leipoa
Soort
Leipoa ocellata
Gould, 1840
Afbeeldingen Thermometervogel op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Thermometervogel op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels
Nesthoop van een thermometervogel
Schematische weergave van de nesthoop van een thermometervogel

De thermometervogel (Leipoa ocellata) is een Australische vogel die behoort tot de familie van de grootpoothoenders (Megapodiidae).

Kenmerken[bewerken]

De lichaamslengte bedraagt 61 cm en het gewicht 2 kg.

Leefwijze[bewerken]

De thermometervogel is een opportunist, die leeft van wat er in een bepaald gebied of een bepaald seizoen ruim voorhanden is. Tot zijn dieet behoren onder andere kruiden, zaden, bloemen, vruchten, paddenstoelen, knollen en ongewervelde dieren.

Voortplanting[bewerken]

De vogel broedt niet zelf zijn eieren uit, maar verstopt deze in een broedhoop van bijeengeschraapte bladeren, bedekt met een dikke laag zand. De eieren blijven door het broeien van de composterende bladeren op temperatuur en komen na enige tijd zonder bemoeienis van de oudervogels uit. De thermometervogel kan met zijn snavel de temperatuur meten van de nesthoop, om zo te zorgen dat het nest precies op temperatuur blijft. In het nest kunnen in één seizoen wel dertig eieren worden gelegd, maar gemiddeld brengt een broedpaar per jaar zo'n acht tot tien kuikens voort. Het ei heeft een voor vogels ongewoon hoog gewicht, 10% van het gewicht van de hen.

Verspreiding[bewerken]

De thermometervogel komt voornamelijk voor in droge struikgebieden en bosgebieden van West- en Zuid-Australië, gedomineerd door Eucalyptus en/of Acacia. Om te kunnen broeden is de thermometervogel afhankelijk van gebieden met een zandige grond en een geruime hoeveelheid bladafval. Het is een standvogel.

Bedreiging[bewerken]

De belangrijkste bedreiging van de thermometervogel is de vernietiging van zijn biotoop om plaats te maken voor landbouwgebieden. De soort wordt door de IUCN als kwetsbaar beschouwd.