Thomas Cavalier-Smith

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Thomas Cavalier-Smith (21 oktober 1942) is een evolutiebioloog aan de Universiteit van Oxford.

In 2004 kreeg hij de internationale prijs voor biologie (een prijs van 10 miljoen Japanse yen)[1]. In 2007 kreeg hij de Linnean Medal van de Linnean Society of London.

Cavalier-Smith heeft veel gepubliceerd over de classificatie van de protisten. Een groep organismen dat door Ernst Haeckel geclassificeerd was als rijk, maar de status van rijk verloor doordat het hevig parafyletisch was. Enkele van zijn grootste bijdragen zijn het rijk Chromista en zijn werk over zijn clade Neomura en verwante onderwerpen zoals de universele fylogenetische boom des levens.

Veel van zijn ideeën zijn nog omstreden en zoals deze bovenstaande bijdragen onderheven aan debat. Zo heeft hij later in 1981 ook voorgesteld dat Alveolaten en Chromisten nauw verwant zijn aan elkaar door een secundaire endosymbiose van een bikonte eukaryoot en een rode alg. Deze groep noemde hij de Chromalveolata. Cavalier-Smith heeft ook andere hooggerankte groepen benoemd zoals Opisthokonta (1987), Rhizaria (2002) en Excavata (2002). Samen met de Chromalveolaten, de Amoebozoa en de Archaeplastida (soms ook Plantae genoemd) vormen deze zes groepen de basis voor de recente eukaryote taxonomie.

Chromalveolata[bewerken]

Cavalier-Smith bouwde zijn rijk Chromista uit naar de clade Chromalveolata door de Alveolaten erbij te rekenen. Gezamenlijk zouden ze afstammen van een voorouder die ontstaan is via secundaire symbiose van een bikont en een rode alg. Aanvankelijk werd gedacht dat deze groep monofyletisch was, maar later bleken niet alle studies dat te bevestigen.

Echter groeit de laatste tijd de aanhang voor een indeling waarbij een andere supergroep (de Rhizaria) vertakt is in de Chromalveolaten. Studies die dit hebben voorgesteld onderstreepten de monofylie van de Rhizaria in een monofyletisch Chromalveolata [2].

Cavalier-Smiths zes rijken model[bewerken]

Cavalier-Smith heeft publicaties geschreven over de indeling van Protisten [3][4], daarbij heeft hij in 1993 voor het eerst een zes rijken systeem geformuleerd. De rijken zijn: Animalia, Fungi, Plantae, Chromista, Protozoa en Bacteria.

Cavalier-Smith verdeelt de protisten onder in twee rijken: Chromista en de Protozoa. Later heeft hij de taxonomische indeling verder aangepast. In 1993 had hij rijk Protozoa onderverdeeld in 18 afdelingen. In 2003 heeft hij het teruggebracht naar 11 afdelingen: Amoebozoa, Choanozoa, Cercozoa, Retaria, Loukozoa, Metamonada, Euglenozoa, Percolozoa, Apusozoa, Alveolata, Ciliophora en Miozoa.

Tegen 2003 zag de boom des levens opgesteld door Cavalier-Smith voor Eukaryoten er zo uit: [5]

De parafyletische Eubacteria en Archaebacteria (vaker Bacteria en Archaea genoemd) vormen samen een rijk. Planten, dieren, schimmels en chromisten zijn alle vier monofyletische rijken. Alle andere groepen vormen gezamenlijk de Protozoa, de voorouders en verwanten van de vier andere eukaryote rijken.

De stam van al het leven[bewerken]

In de loop van de jaren heeft Cavalier-Smith vele publicaties geschreven over zijn clade Neomura (Eukaryoten en Archaebacteriën)[4][6][7][8]. Ook heeft hij aangevoerd dat de grampositieve bacteriën nauwer verwant zijn aan deze groep dan aan andere Eubacteriën. Dat betekent dat de buitenste membraan in de loop van de evolutie maar één keer verloren is. Via allerlei biochemische systemen heeft hij laten zien dat de stam van de universele boom ligt bij de zweepstaartloze, fotosynthetische gram negatieve bacteriën; specifieker in de groep van de Chlorobacteria (of Chloroflexi) of tussen deze groep en de rest van al het leven.

Referenties[bewerken]

  1. http://www.jsps.go.jp/english/e-biol/02_pastrecipients.html
  2. http://tolweb.org/Eukaryotes/3
  3. Cavalier-Smith T (1993). Kingdom protozoa and its 18 phyla. Microbiol Mol Biol Rev; 57(4): 953-994.
  4. a b Cavalier-Smith T (2002). The phagotrophic origin of eukaryotes and phylogenetic classification of Protozoa. Int. J. Syst. Evol. Microbiol. 52 (Pt 2): 297–354.
  5. 0Stechmann A. & T. Cavalier-Smith (2003) The root of the eukaryote tree pinpointed. Current Biology Vol 13, No 17
  6. Cavalier-Smith T (1987). The origin of eukaryotic and archaebacterial cells. Ann. N. Y. Acad. Sci. 503: 17–54
  7. Cavalier-Smith T (2002). The neomuran origin of archaebacteria, the negibacterial root of the universal tree and bacterial megaclassification. Int. J. Syst. Evol. Microbiol. 52 (Pt 1): 7–76.
  8. Cavalier-Smith T (2006). Rooting the tree of life by transition analyses. Biology Direct 2006, 1:19 doi:10.1186/1745-6150-1-19