Titia van der Tuuk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Titia van der Tuuk
Van der Tuuk (links) ca. 1885 (foto Bruining, Arnhem)
Van der Tuuk (links) ca. 1885 (foto Bruining, Arnhem)
Algemene informatie
Volledige naam Titia Klasina Elisabeth van der Tuuk
Pseudoniem(en) Titia
Geboren 27 november 1854, 't Zandt
Overleden 7 mei 1939, Zeist
Land Vlag van Nederland Nederland
DBNL Website
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

Titia Klasina Elisabeth van der Tuuk ('t Zandt, 27 november 1854 - Zeist, 7 mei 1939) was een Nederlands feministisch schrijfster.

Ze was de dochter van Nicolaus van der Tuuk, predikant en Petronella Helena Clasina Lenting, een schrijfster van jeugdliteratuur. Van der Tuuk werkte aanvankelijk als lerares, maar moest haar vak opgeven vanwege doofheid. Haar atheïstische denkwijze leidde tot veel verzet. Na 1885 begon ze met het vertalen van buitenlandse literatuur in het Nederlands (zoals Oorlog en vrede van Leo Tolstoj) en het schrijven van jeugdliteratuur en historische romans. Ze was in haar activisme voorstandster van atheïsme, geheelonthouding, vegetarisme en pacifisme. Ze was lid van de Haarlemse afdeling van De Dageraad, ze correspondeerde met Multatuli. Dekkers feministische IDEEN vormden een grote inspiratiebron voor haar.[1] Als auteur gebruikt ze vaak het pseudoniem Vitalis (afgeleid van vita, wat 'leven' betekent in het Latijn). Ze was nooit getrouwd.

Van der Tuuk gaf tussen 1895 en 1897 een eigen tijdschrift uit met de titel Excelsior: Maandschrift voor jonge dames. De doelgroep waren meisjes die net klaar waren met school en het tijdschrift werd gevuld met onder andere verhalen, poëzie en beschouwingen over zaken die op meisjes van toepassing waren. Ook stonden er korte stukken tekst in andere talen in, waarover van der Tuuk schreef dat deze goed waren om de talenkennis van de lezers te bevorderen.[2]

Publicaties[bewerken]

  • Lieve Aleida in: De Tolk van den Vooruitgang, Derde en Vierde Bundel, 1878, 262-265;
  • De noodzakelijkheid van 't socialisme' in: De Tolk van den Vooruitgang, Vijfde en Zesde Bundel (?), 1879, 177-182;
  • Bijdrage tot oplossing der sociale kwestiën (Assen 1891);
  • Een betere toekomst (Amsterdam 1897);
  • Mensch of voorwerp? (Arnhem 1898);
  • Het litteken van het dogma in: De Dageraad 1856-1906 (Amsterdam 1906) 232-236;
  • De vrouw in haar seksueele leven. Een physiologisch-maatschappelijke studie met geneeskundige en hygiënische wenken (Almelo 1915);
  • M. Cohen Tervaert-Israëls, dr. J. Rutgers, G. Kaptein-Muysken, Wilhelmina Drucker, Ch. Carno-Barlen, Est. H. Hartsholt-Zeehandelaar, Titia van der Tuuk, Martina G. Kramers, C. C. A. De Bruine-Van Dorp, Lodewijk van Mierop, Mr. S. Van Houten, J. C. De Bruijne - Moederschap: sexueele ethiek (Brochure uitgegeven door het Nationaal Comité voor Moederbescherming en Sexueele Hervorming)
  • Twee geschiedenissen van vrede in: Gedenkboek ter gelegenheid van den 70sten verjaardag van F. Domela Nieuwenhuis (Amsterdam 1916) 139-142.