Tom Otterness

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De haringeter, Beelden aan Zee

Tom Otterness (Wichita, 1952) is een Amerikaanse beeldhouwer, wiens cartoonachtige werken zijn te zien in New York City en vele andere steden in de wereld.

Biografie[bewerken]

Otterness werd geboren in 1952 in Wichita en studeerde na zijn schoolopleiding van 1970 tot 1973 aan de gerenommeerde Art Students League of New York in New York City. Hij vervolgde zijn opleiding met een Independent Study Program bij het Whitney Museum of American Art eveneens in New York City.

Zijn werk[bewerken]

Zijn stijl kan het best omschreven worden als stripverhaal, sprookjesachtig, vrolijk. De vormen van zijn sculpturen bestaan uit buizen en ronde vormen van metaal, die voor een humoristische uitstraling zorgen. De sculpturen of sculptuurtjes beelden onder andere karakters uit sprookjes uit (zoals in het Nederlandse museum Beelden aan Zee) of drukdoende zakenmannetjes in kantoorpakken met attachékoffertjes of dieren, zoals krokodillen, die uit het riool tevoorschijn komen. Het hoofdthema van zijn werk schijnt evenwel te zijn: de strijd van de kleine man tegen het kapitalistische systeem in een onwerkelijke en vreemde omgeving.

Zijn meest recente tentoonstelling van kunst in de openbare ruimte was in Grand Rapids, Michigan. Het was zijn grootste expositie tot nu toe, met meer dan 40 geëxposeerde werken, zowel in het stadscentrum van Grand Rapids als in het beeldenpark Frederik Meijer Gardens and Sculpture Park.

Collecties[bewerken]

Het werk van Otterness bevindt zich in de collectie van musea als:

Fotogalerij Beelden aan Zee[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]