Toverboek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Esoterie
DeeHieroglyph.gif
Westerse esoterie
Portaal  Portaalicoon  Esoterie
Dit is een van de oudste en grootste Batak wichelboeken bekend. Dergelijke boeken heten pustaha, een van oorsprong Sanskriet woord dat boek of manuscript betekent. De teksten hierin handelen altijd over magie en waarzeggerij. De pustaha is het aantekenboek van een Batak datu (sjamaan/medicijnman).
klik op de afbeelding voor meer informatie, Tropenmuseum
Portret van een Batak datu (sjamaan/medicijnman) met een wichelboek en toverstaven, Tropenmuseum
Magische tekst in het Balinees en tekeningen, formules en diagrammen op 25 vellen lontar met houten schutbladen

Een toverboek is een boek vol met geheime recepten en toverspreuken. Een toverboek (naar tovenarij) wordt ook wel een wichelboek (naar wichelarij) genoemd.

Ook in bijvoorbeeld de Edda, de Hávamál, verschenen spreuken/toverspreuken.

In pushata staan gebeden, spreuken en magische formules, recepten en soms ook wicheltekens genoteerd. Het is een wichelboek met formules, recepten en voorschriften die worden toegepast door de een datu. De teksten in het wichelboek handelen over de kunst van het onderhouden van het leven (onder andere recepten van medicijnen), de kunst van het vernietigen van het leven en de kunst van waarzeggerij. Het wichelboek is door de datu zelf samengesteld en geschreven.

In de middeleeuwen verschenen in Europa vele grimoires, ze werden na de Tweede Wereldoorlog opnieuw gedrukt. Een voorbeeld is de Sleutel van Salomo. Bekend is ook de Grand Grimoire, ook wel de Rode Draak genoemd, een standaardwerk over zwarte magie.

Toverboeken komen ook vaak in fictieve verhalen voor (zoals stripverhalen en sprookjes), waarbij de heks of tovenaar een spreuk of recept in haar toverboek opzoekt. Toverboeken worden dan vaak beschreven als dikke oude boeken, die de heks of de tovenaar gekregen heeft van een oud of ver familielid. Zie bijvoorbeeld:

Ook een van de verhalen in Het verhaal van Sjahriaar en zijn broer (de vertellingen uit Duizend-en-één-nacht) heeft als titel "het toverboek".

Afbeeldingen[bewerken]

Zie ook[bewerken]