Tritylodontidae

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Tritylodontidae
Fossiel voorkomen: Laat-Trias tot Vroeg-Krijt
Oligokyphus
Oligokyphus
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Mammalia (Zoogdieren)
Onderklasse:Synapsida
Orde:Therapsida
Familie
Tritylodontidae
Geslachten
Afbeeldingen Tritylodontidae op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Tritylodontidae op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zoogdieren

De Tritylodontidae zijn een familie van cynodonten uit het Laat-Trias tot Vroeg-Krijt. Ze staan per definitie basaal in de Mammaliamorpha.

De Tritylodontidae omvatten kleine tot middelgrote, zeer gespecialiseerde en sterk op zoogdieren gelijkende herbivore cynodonten. Op de schedel van de tritylodontiden bevinden zich aanhechtingsplaatsen voor sterke kaakspieren en er is een goed ontwikkeld secundair gehemelte. De tritylodontiden hadden geen hoektanden, maar wel sterk vergrote snijtanden zoals bij hedendaagse knaagdieren. De structuur van de schoudergordel en de voorpoten wijst op aanpassingen voor graven.

De tritylodontiden hadden een min of meer mondiale verspreiding met fossiele vondsten in Duitsland, Engeland, Schotland, de Verenigde Staten, Mexico, Argentinië, Antarctica, Zuid-Afrika, Lesotho, China, Mongolië, Japan en Siberië die dateren van het Laat-Trias tot het Vroeg-Krijt (Rhaetien tot Aptien, ~ 203,6 - 112,0 miljoen jaar geleden). Het naamgevende genus Tritylodon leefde in het Vroeg-Jura (~ 199,6 - 183,0 Ma) met fossiele vondsten in de Stormberg Series. Aanvankelijk werd gedacht dat de tritylodontiden in het Jura uitstierven, maar sinds de jaren negentig zijn op basis van vondsten in oostelijk Azië enkele soorten beschreven uit het Vroeg-Krijt. Chronoperates uit het Paleoceen van Alberta werd aanvankelijk ook geclassificeerd als tritylodontide, maar bleek later een basaal zoogdier.

De Tritylodontidae zijn binnen de Mammaliamorpha de zustergroep van de Mammaliaformes.