Aleodon

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Aleodon
Status: Uitgestorven
Fossiel voorkomen: Midden- tot Laat-Trias
schedel van Aleodon
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Onderklasse:Synapsida
Orde:Therapsida
Infraorde:Cynodontia
Familie:Chiniquodontidae
Geslacht
Aleodon
Crompton, 1955
Typesoort
Aleodon brachyrhamphus
Aleodon
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Aleodon is een geslacht van uitgestorven synapsiden behorend tot de familie Chiniquodontidae van de Cynodontia. Dit dier leefde in het Midden- en Laat-Trias in Afrika en Zuid-Amerika.

Fossiele vondsten[bewerken | brontekst bewerken]

De typesoort Aleodon brachyrhamphus werd in 1955 beschreven op basis van een gedeeltelijke schedel. Dit fossiel werd in 1933 gevonden in de Manda-formatie in Tanzania.

In 2017 werd A. cromptoni beschreven aan de hand van vondsten op meerdere locaties in de Dinodontosaurus Assemblage Zone in Santa María-formatie in de Braziliaanse deelstaat Rio Grande do Sul. Het holotype bestaat uit een gedeeltelijke bovenkaak met een gebroken hoektand en kiezen. Daarnaast zijn van A. cromptoni schedels, onder- en bovenkaken, wervels, ribben, een deel van het bekken, het linker dijbeen en voetbeentjes gevonden. Een fossiele vondst van Aleodon uit de Omingonde-formatie in Namibië werd ook aan A. cromptoni toegeschreven.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Aleodon was een carnivoor. De schedellengte bedroeg 13 tot 31 cm. Aleodon had een korte, brede snuit, robuuste kaken en grote hoektanden.