Truus Menger-Oversteegen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Truus Menger-Oversteegen
Freddie Dekker-Oversteegen (links) Truus Menger-Oversteegen en premier Mark Rutte
Freddie Dekker-Oversteegen (links) Truus Menger-Oversteegen en premier Mark Rutte
Persoonsgegevens
Geboren 29 augustus 1923
Geboorteland Nederland
RKD-profiel
Website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Truus Oversteegen (Schoten, 29 augustus 1923) is een Nederlandse beeldhouwer en schilder. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was zij een verzetsstrijdster in de Raad van Verzet (RVV). In de oorlogsjaren verrichtte zij veel verzetsactiviteiten met haar zus Freddie Oversteegen en Hannie Schaft.

Op 1 maart 1945 werd NSB-agent van politie Willem Zirkzee door Hannie Schaft en Truus Oversteegen geëxecuteerd. Dit vond plaats ter hoogte van het Krelagehuis aan de Leidsevaart in Haarlem. Op 15 maart pleegden Hannie Schaft en Truus Oversteegen een geslaagde aanslag op Ko Langendijk. Deze succesvolle kapper uit IJmuiden was voor de Sicherheitsdienst gaan werken. Een eerdere aanslag op hem door Jan Bonekamp was mislukt. Hannie Schaft en Truus Oversteegen hebben tevergeefs geprobeerd om Jan Bonekamp te bevrijden toen deze zwaargewond door de Duitsers was gearresteerd en naar het Wilhelmina Gasthuis in Amsterdam was gebracht.

Hannie Schaft en Truus Oversteegen waren van plan om Fake Krist op 25 oktober 1944 te liquideren, maar andere Haarlemse verzetsstrijders waren hen voor. Nadat Hannie Schaft op 21 maart 1945 werd opgepakt meende het verzet dat zij aan de Weteringschans was opgesloten. Oversteegen probeerde in een Duits verpleegstersuniform om Hannie Schaft mee te krijgen. Ze hing een verhaal op dat ze haar moest meenemen voor medisch onderzoek. Ze huilde veel om de mensen daar te overtuigen. Hannie Schaft bleek echter aan de Amstelveenseweg te hebben gezeten en was inmiddels geëxecuteerd.

Na de oorlog sprak Truus Menger-Oversteegen geregeld op (internationale) universiteiten en middelbare scholen over oorlogen, antisemitisme, verdraagzaamheid en onverschilligheid. Zij werd als kunstenares bekend onder de naam van haar man Piet Menger, die zij had leren kennen in het verzet.

Bij haar 75ste verjaardag (1998) werd zij vanwege haar verdiensten benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau[1]. Op 15 april 2014 ontving Truus Menger-Oversteegen tegelijk met haar zuster uit handen van minister-president Mark Rutte het Mobilisatie-Oorlogskruis; een buitengewone eer, omdat de onderscheiding gewoonlijk door de burgemeester wordt uitgereikt[2].

Bekende kunst in binnen en buitenland[bewerken]

Op verschillende plekken in Nederland en in het buitenland staan beelden en monumenten die door haar zijn gemaakt, bijvoorbeeld een beeld ter nagedachtenis van Hannie Schaft in het Kenaupark in Haarlem. Andere werken van haar zijn:

  • Steen van de miljoenen tranen in Rotterdam
  • Leidse vrouwen in het verzet te Leiden
  • Banner of Hope" in Johannesburg, Zuid-Afrika
  • Hun offers voor onze toekomst herdenkingsmonument te Grootebroek
  • Jodenmarkt te Amsterdam
  • Staakt Staakt Staakt herdenkingsmonument te Zaandam
  • Beeldengroep van handen in Hoorn (N-H)
  • Bevroren Tranen in Herinneringscentrum Kamp Westerbork


Daarnaast heeft zij veel (overzichts)tentoonstellingen gehad in binnen- en buitenland.

Boek[bewerken]

In 1982 schreef Truus Menger-Oversteegen een boek over haar ervaringen in de tweede wereld oorlog: Toen niet, nu niet, nooit. Ter ere van haar 75ste verjaardag is het boek in het Engels vertaald Not Then, Not Now, Not Ever (1998). Later is er ook een Duitse vertaling getiteld Im letzten Augenblick gekomen (2000).

Toneel[bewerken]

In de Oostenrijkse hoofdstad Wenen was in 1997 de première van een toneelstuk gebaseerd op het leven Hannie, Freddie en Truus. Ook in Nederland is een toneelstuk gemaakt.

Dochter[bewerken]

De oudste dochter van Menger is naar Hannie Schaft vernoemd. Deze Hannie Menger is voorzitster van de Stichting Nationale Hannie Schaft-Herdenking.

Truus Oversteegenstraat[bewerken]

Op 12 juni 2014 onthulde Truus samen met zus Freddie en burgemeester van Haarlem Bernt Schneiders de "Truus Oversteegenstraat" in de Haarlemse Slachthuisbuurt[3][4]. In het verlengde ervan ligt de "Freddie Oversteegenstraat", beide parallel aan de Hannie Schaftstraat.

Er is ook een Truus Oversteegenstraat in Montfoort (Utrecht).

Zie ook[bewerken]