Televisietoren Goes

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Tv-toren Goes)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Televisietoren Goes
De televisietoren in Goes met nieuwe antenne
Algemene gegevens
Aannemer(s) Toren: N.V. tot aanneming van werken v.h. H.J. Nederhorst
Mast: C.H. Jucho-stahlbau
Architect(en) Anton Auer (1920-1980)
Ontwerp Rijksgebouwendienst
Constructie 1955-1957
Opening 10 december 1957
Coördinaten 51° 31′ NB, 3° 53′ OL
Eigenaar Toren: Cellnex Telecom
Mast: NOVEC
Terrein: KPN
Technische gegevens
Hoogte 137 (23 februari 2007-heden)
153 (1957-2007)
Televisietoren Goes (Nederland)
Televisietoren Goes
De resten van de oude antenne
Nachtopname met oude antenne
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde
Canon van Zeeland, venster 48- De televisietoren in Goes

De Televisietoren Goes is een 137 meter hoge televisietoren in Nederland nabij Goes in de provincie Zeeland.

De Nederlandse overheid koos in de jaren vijftig van de twintigste eeuw om de televisie in te voeren in Nederland. Het was daarvoor wel nodig om op verschillende plaatsen televisiezenders te bouwen. De toren voor Zuid-West-Nederland kwam in Goes. De Zeeuwse toren was de eerste definitieve televisietoren van Nederland. Zelfs de Gerbrandytoren is jonger. Bij Lopik stond al een hoge mast die later door de Gerbrandytoren is vervangen. De toren in Goes werd vanaf het begin ook gebruikt voor telefoonverbindingen, later gingen ook radio-uitzendingen via FM de lucht in via de televisietoren van Goes.

Constructie[bewerken | brontekst bewerken]

De bouw van de televisietoren van Goes begon in 1955.[1][2] Door een nieuwe bouwmethode van glijbekisting met trilnaalden te gebruiken werd de toren in 25 dagen gebouwd.[3] De betonnen toren werd 86 meter hoog.[4] De stalen mast die erop staat bracht de toren uiteindelijk op definitieve hoogte.[5] In de loop van de jaren is de hoogte overigens enkele malen gewijzigd omdat er nieuwe zenders op kwamen te staan.

In de loop van 1957 waren er testuitzendingen en op 10 december 1957 vond de officiële ingebruikstelling plaats. 's Middags was er een bijeenkomst voor genodigden, 's avonds een groot feest in de schouwburg van Goes; Nederland keek mee via een rechtstreekse uitzending.

De Goese toren heeft sinds de bouw allerlei functies gekend. Naast radio, televisie en telefoon is de toren ook gebruikt voor onder meer mobilofoon, ANWB en RIVM. Door de veranderende technieken zijn veel functies inmiddels weggevallen.

FM-radio[bewerken | brontekst bewerken]

In het najaar van 1962 werden er in de toren 2 FM-zenders geplaatst voor de publieke omroep. Elk met 12 kW vermogen. Op 24 december 1962 werd gestart met uitzenden.[6] Sinds 3 juni 1969 wordt er in stereo uitgezonden.

Anno 2021 worden de volgende zenders doorgegeven:

Eigendom[bewerken | brontekst bewerken]

De televisietoren was eigendom van KPN BV, maar onder druk van de Nederlandse Mededingingsautoriteit NMa moest KPN de torens verkopen. Het praktische beheer is daarom overgedragen aan staatsbedrijf NOVEC. Zenderbeheerder Nozema Services huurt ruimte voor de zenders voor de publieke omroepen en enkele commerciële omroepen die klant van Nozema zijn.

De betonnen toren is eigendom van Cellnex (voorheen Alticom) de grond rondom de toren van KPN en alleen de stalen mast is van NOVEC.

De televisietoren is in december 2006 (onderdeel van de verkoop van 23 hoge zendtorens) verkocht aan het Franse, in zendinstallaties gespecialiseerde bedrijf, TDF S.A[bron?]. KPN voldoet hiermee aan de eis die door de Nederlandse Mededingings Autoriteit (NMa) werd gesteld bij de overname door KPN van Nozema. KPN gaf destijds aan de eigendom van de zendmasten niet als een kernactiviteit te zien. De KPN-zendapparatuur voor telefonie-, data-, radio- en televisieverbindingen blijft in de torens aanwezig. KPN heeft daarvoor met TDF een tienjarig huurcontract afgesloten. Het beheer over de torens dat in maart 2006 door KPN was overgedragen aan NOVEC, zal ook overgaan naar TDF inclusief vijf personeelsleden van KPN.

De toren sinds 2007[bewerken | brontekst bewerken]

Op 22 en 23 februari 2007 werd de analoge zendmast van de televisietoren vervangen door een digitale. Om die reden werd de rood-witte buis vervangen door een buis die 11 meter korter is. Zenderbeheerder KPN wilde dit gaan doen met behulp van een hijskraan, maar om praktische redenen heeft de gemeente Goes KPN 'gedwongen' een speciaal helikopterteam uit Zwitserland in te schakelen. Deze helikopter, van het bedrijf Helog, is gespecialiseerd in vluchten op moeilijke locaties. KPN was hier zo tevreden over, dat de zendmasten in IJsselstein, Markelo, Smilde en Roermond ook op deze manier afgetopt werden.

Op 22 februari werd de oude mast in Goes er in vier delen afgehaald, op 23 februari waren er wederom twee vluchten. Tijdens de eerste vlucht werden de kabels naar boven gebracht, tijdens de tweede vlucht werd de nieuwe, witte top geplaatst. Aangezien de nieuwe top slechts 9 meter hoog is (de oude was 20 meter), is de televisietoren met mast nu 137 meter hoog (eerder was dit 153 meter).

Op donderdag, vrijdag en zaterdag is de televisietoren 's avonds verlicht. Dit is een initiatief van de stichting StichtLicht uit Goes.

Bronvermelding[bewerken | brontekst bewerken]

Bron van bovenstaand verhaal is onder andere het in september 2006 verschenen herinneringsboek 'Vijftig jaar zenden en ontvangen'. Schrijver is radiojournalist Remco van Schellen.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Televisietoren Goes van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.