Tylosaurus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Der Belsj (overleg | bijdragen) op 9 feb 2020 om 21:57.
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Tylosaurus
Fossiel voorkomen: Boven-Krijt
Tylosaurus
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Reptilia (Reptielen)
Orde:Squamata (schubreptielen)
Onderorde:Lacertilia (hagedissen)
Infraorde:Anguimorpha
Familie:Mosasauridae (maashagedissen) †
Geslacht
Tylosaurus
Marsh, 1872
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Tylosaurus op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

Tylosaurus is een geslacht van uitgestorven reptielen. Tylosaurus behoorde tot de familie der mosasauridae. Het was een der grootste leden en kon tot 12 meter lang worden. Deze grote predator was een van de primitievere leden van de groep wat zichtbaar was aan de pootbotten en de schouderbotten. Tylosaurus jaagde in de Noord-Amerikaanse wateren in het laat-Krijt op vissen en andere zeereptielen waaronder andere leden van de mosasauridae. Tylosaurus was in zijn tijd de grootste mosasauriër. De grotere vormen kwamen pas later in het Krijt. Tylosaurus was zes meter kleiner dan zijn enorme verwant, de Hainosaurus. In zijn omgeving had de Tylosaurus ook concurrenten zoals de enorme polycotylide Polycotylus die op ongeveer dezelfde prooien jaagde. Ook leefden er kleinere polycotyliden zoals Dolichorhynchops en kleinere mosasauriërs zoals Platecarpus en Clidastes.

Kenmerken

De grootste soort Tylosaurus proriger had een kop tot 1,8 meter lang, 72 naar achteren gebogen scherpe tanden in zijn mond en een gewicht van naar schatting 8 ton. Op een fossiel gevonden door Charles H. Sternberg in Kansas in 1917, zijn delen van de huid bedekt met overlappende schubben ook bewaard gebleven.

Leefwijze

Tylosaurus leefde waarschijnlijk in de buurt van de kust in het ondiepe water.

Soorten

  • Tylosaurus saskatchewanensis Jiménez-Huidobro, Caldwell, Paparella, en Bullard, 2018, Boven-Krijt van Noord-Amerika[1]
  • Tylosaurus haumuriensis (Hector, 1874) synoniem Taniwhasaurus oweni, Onder- tot Midden-Campanium van Nieuw-Zeeland
  • Tylosaurus proriger (Cope, 1869), Santonium tot Midden-Campanium van Noord-Amerika
  • Tylosaurus nepaeolicus (Cope 1874), Coniacium-Santonium van Kansas (USA)
  • (Tylosaurus kansasensis Everhart, 2005, Boven-Coniacium von Kansas)

De soort Tylosaurus kansasensis, voor het eerst beschreven door Mike Everhart in 2005, werd in 2016 door Jiménez-Huidobro et al. beschreven als een jong dier van Tylosaurus nepaeolicus en dus synoniem met dit taxon.

  1. P. Jiménez-Huidobro, M. W. Caldwell, I. Paparella & T. S. Bullard: A new species of tylosaurine mosasaur from the upper Campanian Bearpaw Formation of Saskatchewan, Canada. In: Journal of Systematic Palaeontology, Online edition, 2018. DOI:10.1080/14772019.2018.1471744