Urbanisme

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Samenvoegen   Ten minste één Wikipediagebruiker vindt dat de onderstaande inhoud, of een gedeelte daarvan, samengevoegd zou moeten worden met Stedenbouwkunde, of dat er een duidelijkere afbakening tussen deze artikelen dient te worden gemaakt  (hier melden).

Urbanisme is de studie van steden en hun ecologische, economische, culturele, sociale, geografische, en bestuurlijk-politieke invloed op de omgeving. Bij Urbanisme wordt uitgebreid aandacht besteed aan de technische en ruimtelijke mogelijkheden van het grondgebied enerzijds, en aan de veranderende maatschappelijke wensen voor het grondgebruik anderzijds. De 'urbanist', beter bekend onder de naam stedenbouwkundige, is in staat door middel van onderzoek of ontwerp deze twee aspecten met elkaar in verband te brengen. In grotere zin omvat urbanisme ook de studie van de interactie tussen stad en het omliggende landschap.

Binnen urbanisme worden steden vaak op drie manieren bestudeerd:

  • Internalistisch perspectief: hierbij wordt gekeken naar de ruimtelijke en sociale orde binnen een stad.
  • Externalistisch perspectief: hierbij wordt de stad bestudeerd als een punt binnen een groter netwerk van globalisering.
  • Tussenliggend perspectief: deze probeert een balans te vinden tussen de andere twee perspectieven.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]