Noordwest (Utrecht)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Utrecht-Noordwest)
Utrecht-Noordwest
Wijk van Utrecht
Kerngegevens
Gemeente Utrecht
Coördinaten 52°6'31,3"NB, 5°5'40,2"OL
Oppervlakte 4,53 km²  
- land 4,39 km²  
- water 0,14 km²  
Inwoners
(2023)
44.710[1]
(9.870 inw./km²)
Woningvoorraad 21.321 woningen[1]

Noordwest is een wijk van de gemeente Utrecht, in de Nederlandse provincie Utrecht. De wijk heeft 44.579 inwoners (2019, bron: gemeente Utrecht) en is hiermee qua bevolking de tweede wijk van Utrecht (alleen de wijk Vleuten-De Meern is in bevolkingsaantal groter). De wijk Noordwest is grotendeels gelegen rond (en min of meer georiënteerd op-) de Amsterdamsestraatweg.

Wijkindeling[bewerken | brontekst bewerken]

De gemeente deelt de wijk op in de volgende subwijken en buurten:

Wijkraad / Wijkplatform[bewerken | brontekst bewerken]

De Wijkraad Utrecht Noord-West is een groep bewoners en/of ondernemers uit Zuilen, Ondiep en Pijlsweerd, die de gemeente adviseert over de wijk en beleid dat invloed heeft op de wijk. De wijkraad heeft een aantal subgroepen die gespecialiseerd zijn in specifieke onderwerpen als bewonersparticipatie, luchtkwaliteit, verkeer, de wijken, groen. Bij het aantreden van het nieuwe college van Burgemeester en Wethouders in 2018 is besloten dat de 10 wijkraden in Utrecht worden omgevormd naar wijkplatforms. De wijkraad is per 2020 overgegaan in het wijkplatform. Het wijkplatform bestaat uit een bestuur, 10 leden en de werkgroepen Openbaar Vervoer, Groen en Wonen.

Wijkraadleden handelen conform protocol niet in het belang van hun eigen straat of buurt maar overstijgend over de hele wijk.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Noordwest, Utrecht van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.