Van Egdom

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Van Egdom
Rechtsvorm B.V.
Oprichting 1963
Opheffing 2023
Oorzaak einde faillissement
Land Vlag van Nederland Nederland
Hoofdkantoor De Meern
Werknemers +-15
Producten Waterattracties
Waterspeeltuinen
Subtropische zwemparadijzen
Website www.vanegdom.nl
Portaal  Portaalicoon   Economie

Van Egdom was een fabrikant van allerhande waterattracties en waterspeeltuinen, gevestigd in De Meern. Het bedrijf is opgericht in 1963 en vooral gespecialiseerd in waterglijbanen en waterspeelplaatsen of sprayparken.

De onderneming is in 2023 failliet verklaard, de polyester mallen van Van Egdom werden daarna overgenomen en naderhand bijna allemaal vernietigd door Wiegand - een fabrikant van edelstaal (water)glijbanen en rodelbanen.[1] Een groot deel van het personeel kon in dienst komen van AVASTO Recreatietechniek in Oudewater.[2]

Glijbanenaanbod[bewerken | brontekst bewerken]

Het bedrijf maakt op de eigen website een onderverdeling slides en rides. Onder slides worden waterglijbanen voor zwembaden en waterparken verstaan, waar de bezoeker een zwembroek of badpak voor nodig heeft. Onder rides worden waterglijbanen als attracties voor attractieparken bedoeld. Hierbij leggen bezoekers het traject af in een bootje of slee, zodat ze niet al te nat worden.

Slides[bewerken | brontekst bewerken]

Het bedrijf heeft een groot aanbod aan soorten slides: gesloten en open ronde glijbanen, klassieke glijbanen in meerdere vakken, glijbanen waarin in rubberen banden gezeten moet worden, enzovoort. Ook de Wild River, een watercircuit met stromend water, behoort tot het aanbod.

Voorbeelden

Bijzonder is de tunnel van Speed of Sound in Walibi Holland. Dit is eigenlijk een waterglijbaan met LED-verlichting aan de binnenkant die door Van Egdom rond de achtbaan is gemonteerd.

Rides[bewerken | brontekst bewerken]

Het bedrijf heeft enkele rides voor attractieparken ontwikkeld:

Overige waterfaciliteiten[bewerken | brontekst bewerken]

Naast glijbanen levert het bedrijf ook waterspeelplaatsen, sprayparken en waterspeeltoestellen.