Venhuizen (plaats)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Venhuizen
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Venhuizen (plaats) (Noord-Holland)
Venhuizen (plaats)
Situering
Provincie Noord-Holland
Gemeente Drechterland
Coördinaten 52° 40′ NB, 5° 13′ OL
Algemeen
Inwoners (januari 2016) 4.381[1]
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Venhuizen is een plaats in de Nederlandse gemeente Drechterland. Het dorp ligt in de regio West-Friesland in de provincie Noord-Holland. Het dorp telt 4.381 inwoners (januari 2016).

Voormalige gemeente[bewerken]

Venhuizen is ook een voormalige gemeente, die op 1 januari 2006 is samengegaan met de gemeente Drechterland. Bij het samengaan werd besloten de naam Drechterland als gemeentenaam te nemen voor de nieuw ontstane gemeente. De laatste burgemeester van de gemeente Venhuizen was Roy Ho Ten Soeng, de eerste allochtone burgemeester van Nederland. In Venhuizen staat ook het gemeentehuis (1662) van de voormalige gemeente.

Geschiedenis[bewerken]

Op een kaart van het Hollands Noorderkwartier uit 1288 komt de plaats voor als Veenhusen. De plaatsnaam zou verwijzen naar huizen bij of in het veen gelegen. De Nederlands Hervormde kerk dateert uit de 15de eeuw. De andere grote kerk, de St. Lucaskerk, is in 1956 gereedgekomen, en gebouwd in een traditionalistische stijl, ontworpen door architectenbureau Van Oerle en Schrama. Het wordt lokaal soms ook wel de 'stoere kerk' genoemd. Deze nieuwe kerk was een vervanging voor een oudere, neogotische kerk van P. Snel uit het eind van de 19e eeuw.

Door de nieuwbouwuitbreiding van Venhuizen werden de losse oude buurtjes Twijver en Kadijk geheel onderdeel van het dorp Venhuizen. Deze buurtjes, die vroeger ook wel werden gezien als buurtschappen, werden eigenlijk altijd al tot het dorp gerekend.

In de vijftiende eeuw kreeg Venhuizen samen met het dorp Hem stadsrechten, onder de naam Hem. Niettemin stond het raadhuis in Venhuizen, net voorbij de grens met Hem.

In het begin van de 20e eeuw was er in de regio behoefte aan beter vervoer van goederen en personen. Zodoende werd in 1903 de NV Spoorweg-Maatschappij "De Zuider Kogge" opgericht met als doel om de landbouw in Venhuizen en omgeving te laten floreren. In december 1913 werd de lijn officieel geopend en had Venhuizen een rechtstreekse verbinding met Hoorn en Bovenkarspel-Grootebroek via Schellinkhout en Wijdenes. Het dorp had drie stations aan de spoorlijn: 't Weijver, Halte Venhuizen en Stopplaats 't Buurtje. Echter, tussen 1925 en 1930 nam het gebruik van de tram af door de opkomst van het vervoer per auto. In mei 1935 kondigde de NS aan dat de lijn zou worden opgeheven en in december van datzelfde jaar werd de laatste rit gereden. In 1936 werd de vrije trambaan opgebroken. Vanaf toen waren de dichtstbijzijnde stations in Hoogkarspel en Grootebroek.

Cultuur[bewerken]

Ieder jaar met Pinksteren vindt in Venhuizen de kermis plaats, alsmede de jaarlijkse kortebaandraverij. Ook heeft het dorp sinds 2017 in de lente een Food Festival, genaamd Food Festival Venhuizen. Het is het grootste openluchtrestaurant van West-Friesland en met ongeveer 8.000 bezoekers is dit een van de grootste evenementen in de omgeving. In 2019 vond het weer plaats op 11 en 12 mei op de Vliegende Faam in het centrum van het dorp.

Geboren[bewerken]

Afbeeldingen[bewerken]

Zie ook[bewerken]